Gürüz Amerikancılığa yeni karar vermiş

Gürüz'ün daha önce kendisine Amerikancı diyen Hatipoğlu'na ve kendisine programında yer veren Hakan'a tazminat davası açtığı ve kazandığı ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve kendisini "Amerikancılığıyla" savunan YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz'ün daha önce kendisine bu sıfatı kullanan Tahir Hatipoğlu'na tazminat davası açtığı ortaya çıktı. Gürüz aynı sözlerden dolayı Hatipoğlu'nu programına davet eden ve Gürüz'ün bugün Amerikancılığını ilan ettiği Ahmet Hakan'a da tazminat davası açmış.

YÖK eski Başkanı Gürüz, Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınmasının ertesinde serbest bırakılmasının ardından, Hakan'a yaptığı açıklamalarda, "Amerikan emperyalizmi palavradır. Ben Amerikancıyım. Dünya barışını ancak Amerika sağlayabilir. Türkiye'nin Batı ittifakının dışına çıkması felaket olur. Bu hükümet, ülkeyi Batı ittifakının dışına çıkarıyor. Asıl büyük tehlike budur" demişti. Gürüz'ün bu açıklamaları gündemde geniş yer tutarken, Hürriyet gazetesi yazarı Hakan ve Gürüz arasında geçen "Amerikancılık" temalı sohbetin benzerinin daha önce de Hakan'ın bir programında yaşandığı ortaya çıktı. Daha önce Kanal 7 televizyonunda Haber Saati programını sunan Hakan'ın 2002 yılında Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) eski Başkanı Tahir Hatipoğlu'nu konuk ettiği bir programda, Hatipoğlu'nun "Gürüz Amerikancı ve tamamen Amerikan çizgisinde ilerliyor" sözleri üzerine Gürüz hem Hatipoğlu hem de Hakan'a dava açtı.

Gürüz 'Amerikancı olmamaktan' para kazanmış!
Gürüz'ün açtığı tazminat davası 2005 yılında sonuçlanırken dava sonucunda mahkeme, programda Gürüz için "Bu adam gerçek Atatürkçü değil, Atatürk'ü tüccar olarak kullanıyor, Amerikancı ve tamamen Amerikan çizgisinde ilerliyor" ifadeleri kullanan Hatipoğlu ve programı yapan Hakan'ı faiziyle birlikte 9 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti. Bu durumun ortaya çıkmasıyla Gürüz'ün açıklamaları tekrar gündeme gelirken, Gürüz'ün daha önce Amerikancılık sıfatını reddetmesi bugün ise bunu kendi ağzından ilan etmesi arasındaki zamanda yaşanan değişimin nedeni de merak uyandırdı.

Hatipoğlu: Sıra bende
Konuyla ilgili Yeni Şafak gazetesi muhabirine konuşan Hatipoğlu ise, "Traji komik bir durum. Avukatlarımla görüştüm, parayı geri almak için dava açacağım" açıklamasında bulundu. Hatipoğlu açıklamasında ödemeyi kendisi ve Hakan adına Kanal 7 televiyonunun yaptığını ifade ederken, Gürüz'ün kendisine bugüne kadar çeşitli suçlamalarla toplam 10 kez dava açtığını söyledi. Gürüz'ün bu davalardan üçünü kazandığını söyleyen Hatipoğlu, "Benden 40 bin liraya yakın para aldı. Gürüz'ün aynı zamanda Devlet Bahçeli'nin avukatı olan ve kendisini Ergenekon davasında da savunan avukatı Sedat Aksakallı tarafından açtığı davaların gerçeklerini tek tek kitabımda anlatacağım" dedi.

Hatipoğlu'ndan Hakan'a çağrı
Hatipoğlu konuyla ilgili olarak Gürüz'ün Amerikancılığını ilan ettiğini köşesine taşıyan Hakan'a da çağrıda bulunurken, "Ahmet Hakan kendisine Amerikancı olduğunu söyleyen Gürüz'e 'Bizden aldığınız 9 bin YTL ne içindi?' diye sormuyor ve çok ayıp ediyor. Kendisine bu tavrı hiç yakıştırmıyorum" açıklamasında bulundu. Hakan'a "Gel Gürüz'den hakkımızı birlikte isteyelim" şeklinde seslenen Hatipoğlu, "Bugün bu paranın haksız yere ödendiği ortaya çıkmıştır. Çünkü, Gürüz doğru söylüyor. Kemal Gürüz Amerikancıdır. O günkü programda söylediğim gibi, Amerikan çizgisinde ilerliyor. Dava açmak için Ahmet Hakan'dan cevap bekliyorum ama o yanaşmasa da ben bu parayı geri almak için dava açacağım" dedi.