Gericiler Beyoğlu'nda Madımak'ı hatırlattı!

Beyoğlu'nda bulunan 2 sanat galerisi, yaklaşık 30 kişi tarafından basıldı. Resim ve fotoğraf sergisi açılışı için galeride bulunanlar kepenkleri indirerek canlarını zor kurtardılar. Galeridekiler, saldırının yaklaşık bir saat sürdüğünü ancak polisin sadece izlediğini açıkladılar.

Beyoğlu'nda dün akşam 21:00 sıralarında eli sopalı 30 kişi, 2 sanat galerisini bastı. Taşlı sopalı saldırıda 5 kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 1 saat süren saldırı sırasında biber gazı, sopa ve taş kullanıldığı, polisin ise sadece izlediği belirtildi.

Tophane Boğazkesen Caddesi Hasanefendi İşmerkezi'nin 3. katında bulunan Non ve buraya 30 metre mesafede bulunan Kadirler Caddesi Numara 69'daki 4 katlı binanın giriş katındaki Outlet adlı galeride, dün akşam resim ve fotoğraf sergisi açılışı yapılıyordu. Açılışta yurtiçi ve yurtdışından yüzlerce davetlinin bulunduğu belirtildi.

Açılış sırasında davetlilerin caddede ellerinde içki kadehleriyle sohbet etmeleri gerekçesiyle, yaklaşık 30 kişilik grup ellerinde taş ve sopalarla iki galeriyi de bastı.

Saldırının gerekçesi olarak medyaya en fazla "Sokakta içki içilmesi" yansıtıldı. Ancak saldırı sırasında orada bulunanlar, saldırının içki değil, sergilerin içeriğine yönelik olduğunu savunuyorlar. Sergide yer alan Extramücadele grubunun eserlerini görmek için "İşte gericilerin bastığı o sergi!" haberimizi okuyabilirsiniz.

Saldırganların ellerindeki sopalarla galerideki 5 kişiyi yaraladığı, içeriye biber gazı sıktığı ve taşlarla galerilerin camlarını kırdığı belirtildi. Saldırıda yaralanan 5 kişi arkadaşları tarafından Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alman Hastanesi'ne kaldırıldı. Ressam Nazım Hikmet Richard Dikbaş ile Şevket Kaan'ın başında açılma olduğu ve hastanede başlarına dikiş atıldığı belirtildi.

Saldırgan grubun ise polis gelmeden olay yerinden kaçtığı bildirildi.

Polis olaydan sonra iki galeriyi kapatarak soruşturma başlattı. Saldırıya uğrayanların ifadelerine başvuran polis, sergiyi düzenleyenlerden 3 kişiyi ifadeleri için polis merkezine götürdü. İfadeler doğrultusunda saldırganları yakalamak için çalışma başlatılacağı belirtildi.

"Saldırı 1 saat sürdü ancak polis müdahale etmedi"
Beyoğlu'nda dün gece 8 sanat galerisi “Tophane Art Walk” sloganıyla sezon açılışı yaptı. Birbirine yakın 3 sanat galeresi olan Galerinon, Galeriouetlet ve Eclitsis Sanat Galerisi önünde duran yaklaşık 400 kişiye bu 30 kişilik grubun önce biber gazı sıktığı, daha sonra tekbir getirerek “defolun buradan burda içki içemezsiniz” diyerek galeriler önünde bulunanlara cam şişe ve demir sopalarla saldırmaya başladığı belirtildi.

Galeriler içine girerek kendini korumaya çalışan sanatseverlere saldırının yaklaşık 1 saat sürdüğü belirtildi. Saldırıya uğrayanlar “Yanımızda bulunan polisler hiç müdahele etmedi. Onlardan yardım istedik ama bize ‘155’i arayın’ dediler” açıklamasını yaptılar.

Fotoğraf sanatçısı Tolga Özgal: Polis sadece izledi
Tophanedeki saldırıyı Galeri Non'daki sergi açılışında olan fotoğraf sanatçısı Tolga Özgal şöyle anlattı:

"Ekstra Mücadele adlı seginin açılışındaydım. Bir süre sonra dışarıda bir kalabalık toplanmaya başladı. Tekbir atarak galeriye saldırmaya başladılar.

Önce kapı önünde bekleyenleri içeri girmeleri için küfürlerle ve biber gazıyla tehdit ettiler. İnsanlar içeri girdikten sonra, galeriyi taşlamaya başladılar.

Kalabalıktan tekbir sesleri geliyordu. İçeridekiler üst katlara kaçmaya başladılar. Yaklaşık yirmi dakika sonra polis geldi. Fakat polisin gelmesi hiçbir şeyi değiştirmedi.

Grup taş atıp, polisin yanında bir yabancı davetlinin başına şişe vurdular. Bu davetlinin kim olduğunu bilmiyorum, kanlar içinde yerde kaldı.
Polis hiçbir şey yapmadı. Bizi yaksalar ikinci Madımak yaşanacaktı. Aradan geçen onca yıla rağmen hiçbir şey değişmemiş."

Bedri Baykam: Bu 17 yıl sonra ikinci Madımak olayıdır
Saldırıya uğrayanlardan yaklaşık 40 kişi şikayetçi olmak için Beyoğlu Polis Merkezi'ne geldi. Bu kişilere destek vermek için polis merkezine gelen ressam Bedri Baykam, “Bu, 17 yıl sonra ikinci Madımak olayıdır. Arkadaşlarımaza destek vermek için burdayız. Polis yetkilileri saldırganları yakalamak için söz verdi” açıklamasını yaptı.

"Polis hiçbir şey yapmadı"
Olayda saldırıya uğrayanlardan Fesih Murat Avcıbaşı, kendisinin Non Sanat Galeri önünde, sigara içmek için dışarı çıkan grupla birlikte bulunduğunu belirterek tekbir getiren grubun saldırısına uğradığını söyledi.

Fırat Saka ise önce kirli sarı saçlı ekose kırmızı gömlekli bir adamın bir, bir kişiyi tokatladığını belirterek, daha sonra aniden bir karmaşa olduğunu anlattı. Sonra ara sokaklardan gelenlerle birlikte gittikçe kalabalıklaşan grubun saldırmaya başladığını söyleyen Saka şunları anlattı:

“'Defolun burndan burada içki içemezsiniz' diyorlardı. Arkadaşlarımızın boyunlarını sıkarak ağızlarına biber gazı sıktılar. Herkes kaçışmaya başladı ama ne olduğunu anlamaya çalıştık. Birkaç kişiyi tutup başlarında şişe kırmaya başladılar. Ben Eclitsis Sanat Galerisi’ne kaçtım ve ben kapıyı kapatırken, Eclitsis’in tabelasını alıp insanların kafasına vurdular. Polisler de ordaydı ve şunları yakalayın diye söylediler ama polisler hiçbir şey yapmadı. Nazım Hikmet Richard Dikbaş isimli arkadaşın kafasına şişe ile vurdular.”

Saka ayrıca, “Öleceğimizi düşündüm öyle bir geldiler. Sivas vakası. Linç etmeye çalıştılar. Ellerinde silah olsaydı ordaki herkes ölebilirdi. Otoparka kaçan insanları tekme tokat dövdüler. Polisin gelmesi 25 dakikayı buldu. Polise söylüyoruz 155’ i arayın onlar ekip göndersin dedi. 1.5 saat galerilerde kapalı kaldık. Her yerden geldiler. Bir kişiye vurdular sonra çoğildalır ve bir anda herkese saldırmaya başladılar sokaklardan. Benim sırtıma bilmediğim bir madde çarptı. Cam gibi birşey insanlara cam şişe fırlattılar" açıklamasını yaptı.

AKP ve SP'nin örgütlü olduğu mahalle
Beyoğlu denince birçok kişinin aklına zengin kısım olarak Taksim, yoksul kısım olarak Tarlabaşı gelse de, aslında Çukurcuma'dan Tophane'ye ve Tomtom Mahallesi'ne uzanan bölüm, sokaklarında her daim cüppeli insanların gezdiği, gericiliğin yoğun şekilde hissedildiği yerler.

Taksim'deki birçok eylemden sonra bunu bilmeden buraya doğru yönelen eylemciler, sayısız defa mahalledekilerin saldırılarına maruz kaldılar. Bu mahallelerde özellikle Milli Görüş ve AKP yaygın olarak örgütlü.

(soL - Haber Merkezi)