Ankara Emniyeti'nden 2 gün sonra ibretlik ODTÜ açıklaması: Sorumlu Rektörlük, öğrenciler 'marjinal'!

2 gün önce Başbakan Erdoğan'ın ODTÜ'ye gelmesinin ardından yaşanan polis şiddetiyle ilgili 2 gün sonra açıklama yapan Ankara Emniyeti, öğrencilere "orantılı güç" uygulandığını iddia ederken, yaşananların sorumlusu olarak ODTÜ Retörlüğü'nü gösterdi.

2 gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) gelişi nedeniyle yaşanan polis saldırısının ülke gündemine yerleşmesinin ardından, Ankara Emniyet Müdürlüğü bugün bir açıklama yaparak öğrencileri "marjinal" ilan ederken olaylardan Rektörlüğü sorumlu tuttu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ODTÜ Rektörlüğü'nün 18 Aralık 2012'de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü binasında 'Göktürk-2' uydusunun Çin'den fırlatılışını izlemek üzere üst düzey devlet protokolünün katılımıyla tören düzenleneceğini bildirdiği ve gerekli güvenlik önlemlerinin aldırılmasını talep ettiği bildirildi.

'Marjinal öğrenci grupları'
Rektörlüğün talebi üzerine saat 12.00'den itibaren törenin yapılacağı TÜBİTAK Uzay Merkezi binası önü ve ODTÜ A-7 kapısından TÜBİTAK binasına kadarki alanda güvenlik tedbirlerinin alındığı iddia edilirken, "marjinal öğrenci gruplarınca kampüs alanında birçok yere protokolün içeriye girişlerinin engelleneceğine dair afişler asıldığı ve söz konusu eyleme katılmak üzere başka üniversitelerden çok sayıda öğrencinin kontrolsüz şekilde ODTÜ bünyesinde faaliyet yürüten özel güvenlik görevlilerince üstleri aranmadan kampüse alındıklarının belirlendiği" iddia edildi.

"Marjinal gruplara mensup bazı kişilerin, saat 14.30'dan itibaren taş ve sopa toplayıp saldırı amaçlı şiddet eylemleri için hazırlık yaptığını" öne süren emniyet şöyle devam etti:

"Toplantının düzenini ve güvenliğini bozmayı hedefleyen ve kimliklerini gizlemek maksadıyla yüzlerini tanınmayacak şekilde şapka, atkı, poşu, kapşon gibi kıyafetlerle kapatmış yaklaşık 500 kişilik grup, olay günü saat 15.30 sıralarında doğrudan ve hedef gözeterek ellerindeki taşlarla, soda şişeleriyle ve molotof bombalarıyla güvenlik güçlerimize saldırmaya başlamışlardır.

Bunun üzerine güvenlik güçleri kanuna aykırı eylem yapan grubun saldırısını bertaraf edecek ölçüde orantılı şekilde gaz ve tazyikli su kullanarak müdahale etmişlerdir. Güvenlik güçlerimizin soğukkanlılığı ve orantılı müdahalesi sayesinde eylemcilerin saldırıları bertaraf edilmiş, bu saldırılarda 15 polis memuru çeşitli yerlerinden yaralanmış ve tedavi altına alınmışlardır. Saat 18.45 sıralarında tören sona ermiş ve protokol yerleşkeden ayrılmıştır."

'Sorumlu Rektörlük'
ODTÜ Rektörlüğü'nce yapılan açıklamaların gerçeği tam olarak yansıtmadığı ve üniversite kampüsünde saldırı ve zarar verme eylemlerine karışan öğrencilerin çoğunun ODTÜ dışındaki öğrencilerden olduğu kaydedilen açıklamada, 'Kampüs girişlerindeki güvenliğin birinci derecede sorumlusu Rektördür' ifadeleri kullanıldı.

Rektörlüğün protesto gösterisini 'ifade özgürlüğü' olarak değerlendirildiği ancak eylemin ifade özgürlüğüyle ilgisi bulunmadığı kaydedilen açıklamada, 'Şiddet içeren bu kanuna aykırı eylemlerin önceden önlenmesi adına asıl sorumlu olan Rektörlüğün herhangi bir çabasının olmaması, üniversitelerde güvenliği sağlamakla asıl görevli üniversite rektörlüğünün tarafsızlıktan ve bilimsellikten uzak açıklamalarının, üniversitede şiddet olaylarının azalmasına katkıda bulunmayacağı açıktır' görüşüne yer verildi.

Emniyet doğruyu söylemiyor
Ankara Emniyeti, ODTÜ'de yaşananları "marjinal" grupların çıkardığını ve saldırının bu gruplardan geldiğini iddia ederken, olay anında orada bulunan öğrenciler ve öğretim üyeleri polisin herhangi bir uyarı yapmadan saldırıya geçtiğini söylüyorlar.

İlk saldırının polis tarafından yapılmasının ardından yaşanan olaylarda ise, "orantılı güç" kullandığı iddia edilen polisin gaz bombalarını silah olarak kullanarak öğrencilerin vücutlarına isabet edecek şekilde fırlattıkları, olayların yaşandığı Elektrik-Elektronik Mühendisliği binasının içine dahi camları kırarak gaz bombaları attıkları, atılan gaz bombaları nedeniyle ormanda ufak çaplı yangınlar meydana geldiği ve onlarca yaralı öğrenci olmasına rağmen ambulansların geçişine izin vermedikleri görülmüştü.

Öte yandan emniyetin "marjinal" ve "yüzü kapalı" dediği öğrenciler, öğle saatlerinden itibaren Fizik bölümünde toplanmaya başlamış ve daha sonra TÜBİTAK'a doğru yürüyüşe geçmişti. Öğrencilerin bu görüntülerine ulaşılabiliyor ve emniyetin iddia ettiği gibi "yüzü kapalı marjinal gruplar"ın olmadığı görülüyor.

(soL - Haber Merkezi)