Alo 147 hattına gelen ihbarlar sonucu 500 öğretmene soruşturma açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Alo 147 hattına gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu bugüne kadar ülke genelinde 500 öğretmen ve okul yöneticisi hakkında soruşturma ve inceleme başlatıldı.

muhalifgazete.com'un haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin “talep, şikâyet, görüş, öneri ve ihbar”larını bakanlıkla paylaşabilmesi için 1 Mart’ta Alo 147 şikâyet hattını açtı. Eğitim-Sen yetkililerinin aktardığı bilgiye göre, Alo 147 zamanla “ideolojik olarak kelle alma sistemine” döndü.

Eğitim emekçileri Alo 147 ile baskı altına alınırken sağlık emekçileri Alo 184-SABİM hattı ile baskı altına alınmakta. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir doktor SABİM'e gelen şikayet nedeniyle intihar etmişti.

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Alo 147” şikâyet hattından gelen ihbarları değerlendirerek Türkiye genelinde 500 öğretmen ve okul yöneticisi hakkında soruşturma ve inceleme başlattığını açıkladı. Bakanlık müfettişlerinin eğitimcilere, “Okullarda dini ibadetler özgürce yapılabiliyor mu”, “Hükümet veya MEB aleyhine propaganda yaptınız mı”, “Örgüt üyesi misiniz” gibi sorular sorduğu öğrenildi. Sendika yöneticileri MEB’in gizli tanık sistemi anlamına gelen şikâyet hattı ile “kelle aldığını” belirtti.

Şikâyet hattı üzerinden gelen isimsiz ihbarların, Ergenekon gibi davalarda sık sık gündeme gelen “gizli tanık” mantığı ile kullanıldığını aktaran sendika yetkilileri, ihbarlar üzerinden başta büyük kentlerde olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 500 öğretmen ve okul yöneticisi hakkında soruşturma ve inceleme başlatıldığını bildirdi.

"Kur'an dersi neden bu kadar az talep edildi?"
Sendika yöneticileri, AKP’li bir il başkanının bir okul yöneticisini telefonla arayarak “Bu okulda Kur'anıkerim dersi neden bu kadar az talep edildi” sorusunu sorduğunu aktardı. Telefonun görüşmesinden kısa bir süre sonra yönetici hakkında inceleme başlatıldığı ve incelemenin gerekçesinin “Alo 147 şikâyet hattı üzerinden gelen bir ihbar” olduğu belirtildi.

"İbadet yapılabiliyor mu?"
Alo 147 hattı üzerinden gelen şikâyetler sebebiyle başlatılan soruşturmalarda, “Okullarda dini ibadetler özgürce yapılabiliyor mu”, “Hükümet, MEB ve 4+4+4 eğitim sistemi aleyhine propaganda yaptınız mı”, “Örgüt üyesi misiniz” gibi soruların da öğretmenlere ve yöneticilere sorulduğu bilgisi verildi. Eğitim-Sen yönetimi, “MEB’in denetleme, inceleme ve soruşturma sistemi vardır. Ancak Alo 147 üzerinden yapılan ihbarların soruşturmaya dönüştürülmesinin mevzuatta yeri yok. Bu soruşturmaları açan MEB’in okullarda yapılabilecek dini ibadetlerin neler olduğunu açıklaması gerekir” değerlendirmesini yaptı.