AKP'nin yarattığı ihbar kültürü can alıyor

Sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı'nın Alo 184 hattına gelen bir şikayet üzerine ifadesi alındıktan sonra intihar eden Dr. Melike Erdem'in ardından yarın iş bırakacak. TKP de yayımladığı açıklamayla "AKP'nin yarattığı ihbar kültürü can alıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan şikayetçiyiz" dedi.

İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde acil tıp uzmanı olarak görev yapan Dr. Melike Erdem'in intiharı sağlık çalışanlarını bir kez daha isyan ettirdi. Sağlık Bakanlığı'nın açtığı "Alo 184 SABİM" hattına yapılan bir şikayet sonrasında ifadesi alınan Dr. Erdem, çalıştığı hastanenin altıncı katından atlayarak intihar etmişti.

Sağlık çalışanları AKP'nin sağlıkta dönüşüm politikalarının bir sonucu olarak sağlık çalışanlarına yönelik taciz ve şiddetin tırmanışına yönelik tepkilerini, bu olay üzerine bir kez daha dile getirdi. Sağlık emekçileri Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası öncülüğünde bir eylem gerçekleştirme kararı aldı. Sağlıkçılar, yarın 08.00-10.00 arasında acil servisler dışında hizmet vermeyeceklerini duyurdu.

TKP'den destek: Sağlık Bakanlığı'ndan şikayetçiyiz!
Türkiye Komünist Partisi (TKP) de yaptığı basın açıklamasıyla sağlıkçıların eylemine destek olma çağrısında bulundu. "Sağlık emekçilerinin iş bıraktığı saatlerde tüm halkımızı, bir ihbar hattına dönüşen “Alo 184”ü arayarak Sağlık Bakanından şikayetçi olmaya davet ediyoruz" denilen açıklamada AKP'nin yarattığı ihbar kültürünün can almaya devam ettiği vurgulandı.

TKP Merkez Komitesi'nin açıklaması şu şekilde:

AKP hükümetinin sağlıkta dönüşüm adı altında yaptıklarının sonuçlarını, yaşadığımız acı örneklerle görmeye devam ediyoruz. Bir yandan halk düşmanı piyasacı uygulamalarını sahte bir halkçılık ile örtmek için hizmetten yararlanan vatandaşı hizmet üretenleri ihbar etmeye teşvik etti. Diğer yandan sağlık hizmetlerinde, okullarda ve üniversitelerde kadrolaşmanın, çalışanları baskı altında tutmanın aracı olarak ihbarcılığı yaygınlaştırdı. AKP topluma şekil verirken bir ihbar kültürü yarattı.

AKP’nin faşizan uygulamalarının bir parçasını oluşturan ihbarcılık son olarak çok değerli bir cana mal oldu, hastalarının acılarını dindirmekten başka bir şey düşünmeyen genç hekim Melike Erdem İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastane’sinin altıncı katından atlayarak canına kıydı. Biraz önce soruşturma odasından çıkmıştı ve elinde savunması vardı.

Genç hekim Melike Erdem’in ölümüne neden olan, olumsuz çalışma koşullarını saran korku ve yıldırma ortamıdır. AKP ve Sağlık Bakanlığı bu ölümden doğrudan sorumludur.

Türkiye Komünist Partisi sağlık çalışanlarının örgütleri olan SES, TTB ve Devrimci Sağlık-İş’in çağrısıyla yarın gerçekleştirilecek Türkiye çapındaki iş bırakma eylemini desteklemekte, halkımızı sağlık emekçilerinin yanında olmaya çağırmaktadır.

Sağlık emekçilerinin iş bıraktığı saatlerde tüm halkımızı, bir ihbar hattına dönüşen “Alo 184”ü arayarak Sağlık Bakanı’ndan şikayetçi olmaya davet ediyoruz.

Sağlık Bakanı istifa etmelidir. Tüm hizmet verilen yerlerde yaygın olarak kullanılan ihbar mekanizması sonlandırılmalıdır.

TTB, SES ve Dev-Sağlık İş: "Yetti artık Alo 184-SABİM! Çık devreden!"
TTB, SES ve Dev-Sağlık İş tarafından yapılan açıklamada ise "sağlıkta dönüşüm"ün can almaya devam ettiği vurgulandı. Açıklamada Dr. Melike Erdem'in yaşadıklarıyla ilgili olarak, "Üzgünüz... Kızgınız... Öfkeliyiz... Hekimleri, sağlık çalışanlarını hastalara kırdıran 'Alo 184-SABİM Sağlıkçı Taciz Hattı'nın kapatılması için bütün sağlık kurumlarında protesto eylemi gerçekleştiriyoruz" denildi. TTB, SES ve Dev-Sağlık İş yarın on binlerce sağlık çalışanının Alo 184-SABİM hattını arayarak, "yetti artık, çık devreden" diyeceğini duyurdu.

(soL-Haber Merkezi)