Akdeniz Üniversitesi İlker Belek için eylemdeydi

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve soL Portal yazarı Doç. Dr. İlker Belek'in, üniversite yönetimi tarafından işine son verilmek istenmesine karşı bugün eylem vardı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nün, “Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği’nin basın açıklamasını okuduğu için” Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Belek’in işine son vermek istemesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, İNÖDER (İnönü Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği), Isparta Öğretim Üyeleri Derneği, Türk Tabipleri Birliği (TTB), SES Antalya Şubesi, Antalya Tabip Odası, HASUDER, Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi, Üniversite Konseyleri Derneği, Van Öğretim Elemanları Derneği ve Kocaeli Üniversitesi Nasıl Bir Üniversite İstiyoruz Platformu tarafından yapılan basın açıklamasına, TTB Merkez Konsey 2. Başkanı Prof. Dr. Gülriz Erişgen, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, TTB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, TTB Genel Pratisyenlik Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Özen Aşut, Üniversite Konseyleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Nalçacı, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi Sözcüsü Prof. Dr. Raşit Tükel, SDÜ Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Eroğlu ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun yanı sıra çok sayıda dernek, sendika, meslek odası ve siyasi parti temsilcileri ile üyeleri katıldı.

Açıklamaya öğretim üyeleri, öğrenciler, oda ve dernek üyeleri, TKP, ÖDP, EMEP, Halkevleri ve Antalya halkı da destek verdi.
Rektör istifa sesleri
“Üniversitede Hukuksuzluğa ve Baskılara Son” yazılı pankartın taşındığı basın açıklamasında sık sık “Rektör İstifa”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “İlker Belek Yalnız Değildir”, “Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek” sloganları atıldı ve üniversite yönetimi istifaya çağırıldı. Basın açıklamasına öğretim üyeleri, asistan hekimler, tıp öğrencileri ve üniversite çalışanları da katılarak Doç. Dr. İlker Belek’e destek verdi.

Basın açıklaması öncesi serbest kürsü oluşturularak konuşmalar yapıldı. Sırasıyla SES Antalya şube Başkanı Mustafa Kılınç, ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Av.Münip Ermiş, Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Can Ertürk, araştırma görevlilerini temsilen Dr. Aslı Bilek Demir, Antalya Halkevi Başkanı Ayten Ceylan, Isparta SDÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Eroğlu, İÜ Demokratik Üniversite Girişimi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Eğitim-Sen Antalya şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, ÜKD Yönetim Kurulu Üyesi Prof Dr. Erhan Nalçacı, ÇHD Antalya şube Başkanı Av. Nusret Gürgöz, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi adına Prof. Dr. Feride Aksu ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, TTB Genel Pratisyen Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Özen Aşut, TMMOB adına Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer ve AÜ. Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman söz aldı.

Ortak basın açıklaması metnini ise TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Gülriz Erişgen tarafından okundu.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

İLKER BELEK ÜNİVERSİTENİN ONURUDUR.

GERİCİLİĞİN ONU ÜNİVERSİTEDEN UZAKLAŞTIRMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Belek Halk Sağlığı alanında son derece önemli bir akademisyendir. 25 yıllık akademik hayatına sayısız makale ve kitap sığdıran Belek, özellikle sağlık politikaları ve sağlık iktisadı alanında tartışmasız bir uzman haline gelmiştir. Bu alanlarda eserlerine atıf yapılmadan üretilen bir akademik çalışmaya rastlanmaz olmuştur. Yaptığı çalışmalar sadece sağlık alanında değil, toplumsal eşitlik ve sosyal devlet konusunda da Türkiye düşün yaşamına büyük bir katkı sağlamıştır.

Şimdi ise Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nün açtığı bir ikinci soruşturma ile işine son verilmek isteniyor...Olay esastan yanlıştır. Ancak soruşturma özgürce düşünce açıklama, akademisyen bağımsızlığı ve üniversite teamüllerine tamamen aykırı olmanın yanı sıra hukuk dışı bir uygulama olarak da karşımıza çıkmaktadır. Her şeyden önce soruşturma belirsiz kişilerin şikâyet dilekçeleriyle başlatılmıştır. Bu kişiler özel yaşamı ihlal ederek Belek’e ait kişisel yazışmaları dilekçeye eklemişlerdir. Rektörlük ise bu kişiler için savcılığa suç duyurusunda bulunmak yerine Belek hakkında soruşturmacı atayarak süreci başlatmıştır.

Ancak buna benzer yıldırma ve baskı uygulamaları AKP’nin özellikle son üç yılında tekil olaylardan çıkmış ve çok yaygınlaşmıştır. Üniversitelerde ilerici, aydın, yurtsever, sola açık bilim insanları ağır bir baskı altına alınmıştır. Baskı genellikle usulsüz ve haksız soruşturmalarla yürütülmektedir.

Bizler yapılan uygulamaya bir an önce son verilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde sürecin takipçisi olacağımızı ve bu uygulamadan sorumlu olanları tarih önünde suçlu ilan edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

İlker Belek üniversitenin onurudur. Elinizi ondan çekin.

Konuşmalardan sonra topluluk Rektörlük binası önüne dek süren bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bina önünde barikat oluşturan sivil polis ve özel güvenlik elemanları, gurubu rektörlük binası kapısına yaklaştırmadı. Burada yapılan bir konuşma ile yürüyüşe son verildi.

(soL - Haber Merkezi)