TÜBİTAK Başkanı da Cemaat ile bağlantılı çıktı

Yeni TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak'ın kariyerinde Fethullah Gülen Cemaati'ne hizmet de yer alıyor. Altunbaşak, Gülen'in ABD'deki charter okullarından Fulton Science Middle adlı okulun kurucu komitesindeymiş.

Gülen'in charter okullarını daha önce soL'da Gülen okulları dosyası ile gündeme getirmiştik. Gülen Cemaati, ABD’de 120’den fazla “charter okul”a sahip. Charter okullar "kâr amacı gütmeyen, ABD hazinesinden alınan parayla dönen, fakat özerk bir yönetime sahip olarak işleyen okullar" olarak biliniyor. Ancak Cemaat ABD’deki bu okullardan her sene milyonlarca dolar gelir, ve önemli bir prestij ve ilişki ağı sağlıyor. Yeni TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da bu okullardan birinin kurucuları arasında.

ABD’de Çalışma ve Eğitim bakanlıkları ve FBI bu sene başında, Gülen cemaatinin charter okullarını soruşturmuştu. Bu soruşturmalar ne ABD ne de Türkiye basınında yer bulabilmişti. Soruşturmalar, cemaatin bu okullarda çalışmak üzere H1B vizeyle aldığı kişilerin, maaşlarının bir kısmını cemaate aktarıyor oldukları iddiası ile başlamıştı.

Gülen'in bu charter okullarından birisi olan Fulton Science Academy, ortaokul düzeyinde bir okul. 8 Mart 2001'de bu okulun kurulması için bir teklif verilmiş ve teklif belgesinde kurucu komitede ise o zamanlar ABD'de, Georgia Institute of Technology'de çalışıyor olan Yücel Altunbaşak ismi dikkat çekiyor.

Kendisini bu günler için yetiştirmiş: Piyasacı ve islamcı
Yücel Altunbaşak Ağustos ayında KHK ile görevden alınan TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş'in yerine hükümet tarafından atanmıştı. Altunbaşak daha önce TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin rektörü olarak görev yapıyordu ve bu rektörlük görevi için de ABD'den özel olarak getirtilmişti.

Girişimci mühendislik kariyeri ile parlayan Altunbaşak'ın piyasacılıkta sınır tanımadığı Mayıs ayındaki Uluslararası Yüksek Öğretim Kongresi'nde üniversite eğitiminin nasıl tamamen paralılaştırılacağına dair sunumu ile akıllarda yer etmişti.

Yeni TÜBİTAK başkanının cemaatin organik bir parçası olduğu da Gülen okulunun kurucu komitesinde olması ile tescillenmiş oldu.

(soL - Bilim)