Bir ölüm yanılgısı

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR – KÜBA ve LATİN AMERİKA yazıları

10 Kasım günü sabah karşı saat 04:00’te bir yürek bıraktı atmayı. Guayaquil kentinde, Kennedy Kliniği’nde yatmakta olan bir gence aitti.

16 gündür komada direniyordu vücudu, hastanede. Ailesinden çok, üniversiteden, örgütten arkadaşları vardı yatağının başucunda.

8 Kasımda’da doktorlar, “Beyin ölümü gerçekleşti” dediler Edwin için...

Tıp biliminin acımasız kesinliğiyle, geri döndürülemez bir doğruyu bildirdiklerini sanırken, dünyanın en büyük yanılgısına düştüklerini anlayamazlardı oysa. Edwin gibi bir beynin ölümü yoktur, bilemezlerdi.

25 Ekim’de, Guayaquil Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi’nde saldırıya uğramıştı Edwin Pérez. Sırtına demir çubuklarla yediği darbeler hastanelik etmişti Edwin’i. Saldıranlar, Madera de Guerrero isimli sağcı bir gruptu Savaşçı Odunu... Grubun başını çekenin kendisine yakıştırdığı isim daha klişe, daha da iticiydi: Akrep.

Saldırıya uğrayan: Edwin Pérez, Ekvador Komünist Gençliği Genel Sekreteri.

Düşünceleri, beyni asla ölmeyecek insanlardan... Yüreği bıraktı atmayı beyni ise kendini başkalarında yaşatacak kadar çok düşünce üretmişti, hain bir saldırıda, erkenden bitecek bir yaşam için dahi...

Bir savcı edasıyla “Nedir mesele” diye sorulduğunda, alınacak cevap basit bir öğrenci kavgası gibi görünüyordu: Üniversitedeki komünistler, Guayas’ta Ekvador Öğrenci Federasyonu seçimlerinin tekrar edilmesi için açtıkları davayı kazanmışlar. Halihazırdaki yönetimde başkan yardımcısı da lakabı “Akrep” olan sağcı bir gençmiş. Aralarında kavga çıkmış, bu genç kavgada yaralanmış, ölmüş. Üniversitede öğrenci kavgası. Nokta.

Oysa, bu kadar mıydı Edwin’in kavgası?

Perşembe günü akşam üzeri, ülkenin her tarafından gelen komünistler, üniversite kampüsünden aldılar Edwin’in vücudunu, Nueve de Octubre bulvarı boyunca omuzlarında taşıdılar, mezarlığa kadar. Bir öğrenci kavgasının tarafı değildi onlar tüm dünyada sürmekte olan bir sınıf mücadelesinin neferleriydiler. Savcıya göre “Akrep”in yanındaki diğer leş sürüsüyle birlikte Edwin’e saldırmasıyla, Rafael Correa’ya karşı yapılan darbe girişimi arasında bir bağlantı yoktu belki, öyle ya, “somut kanıt” arardı savcı... Halbuki sınıf mücadelesinden daha somut bir kanıt var mı dünyada? Başka herhangi bir "kanıt", sınıf mücadelesi kadar açıklayabiliyor mu yaşadıklarımızı?

Savcı da yanılıyordu, doktorlar da... Basit bir kavganın değil, insanlığın büyük kurtuluş savaşının eriydi Edwin. Aralık’ta Güney Afrika’da Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu’nun festivaline Ekvador’dan iyi bir katılım göstermek için çalışıyordu, sağcıların saldırısına uğradığı sırada. Tıpkı Paris’te, Atina’da, İstanbul’da, Beyrut’ta, Buenos Aires’te, Mumbai’de başka komünistlerin yapmakta oldukları gibi...

Tanımadan birbirlerini, ama ellerinde dünyanın en somut kanıtı, insanlığın kurtuluşu için mücadele eden binlerce, on binlerce gençle aynı düşünceleri paylaşan, aynı duygularla harekete geçen, kavga verenin “beyin ölümü” gerçekleşir mi hiç?

Teknik terimlerin kurbanı oldu doktorlar savcıysa asıl gerçeği belki hiç bilemeyecek.

Devrimciydi Edwin, tüm dünyada sürmekte olan bir savaşın, başka saf tanımayan iki safından birinde duruyor, ama hangi safta durduğunun da bilincini taşıyordu. Savaşıyordu. Karşı saftakiler öldürdüler Edwin’i. Düşünceleri, hiç ortadan kalkmayacak Edwin'in. Karşı saf ortadan kalkana kadar.

[email protected]