Bir CIA casusu

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR – KÜBA ve LATİN AMERİKA yazıları

Küba, ABD açısından hep baş belası oldu. Sadece alternatif bir sistemi yanı başında, kendisinin elli senelik ablukasına rağmen sürdürdüğü için değil. ABD’nin söylem düzeyinde dile getirdiği politikalar, Küba gibi “ters” bir örneğe gelince hep çok sırıttı.

11 Eylül saldırılarından sonra Bush terörizme karşı küresel savaş ilan ederken, elbette herkes dünyanın birçok yerinde terörizmin arkasındaki gücün bizzat ABD olduğunu, şimdi kendi topraklarında saldırı düzenleyenlerin, zamanında kendi ellerinde yetiştirildiklerini biliyordu.

Ancak herhalde Luis Posada Carriles kadar açık başka bir örnek yoktu. Kübalı bir karşıdevrimci olan Posada Carriles, bundan 33 sene önce Küba Havayolları’na ait bir uçağı bombalayarak 73 kişiyi öldürdüğü belgelerle sabit birisi. Posada Carriles’in bu ünlü olay dışında da sayısız komplosu biliniyor.

Posada Carriles, Latin Amerikalı karşıdevrimcilerin cenneti Miami’de, hem de oralardaki deyişle bir “celebrity” gibi yaşıyor. Sık sık televizyon programlarına konuk oluyor.

İşte ABD’de geçen hafta gizliliği kaldırılan bazı belgeler, bu adama dair yeni bilgiler ortaya koydu. Bu belgelere göre Posada Carriles, Miami’daki Kübalı karşıdevrimci sürgünler arasında da casusluk yapıyor, bunları CIA’ya aktarıyormuş. Yine belgeler, Posada Carriles’in Sovyetler Birliği’ne karşı operasyonlarda da kullanıldığını ortaya koyuyor.

Temmuz 1966 yılına ait bir belgede Posada Carriles, CIA’daki sorumlusu Grover Lythcott’a “Pete” takma ismiyle yazdığı mektupta, Miami’deki dört farklı Kübalı sürgün grubunun koordinasyonunu sağlayan bir cuntaya üye olmak için izin istiyor. Posada Carriles, mektubunda “Toplayabildiğim tüm istihbaratı Şirket’e [CIA] vereceğim. Sürgünler arasında daha sağlam bir yere sahip olacağım, ve bu sayede gelecekte Şirket adında daha iyi işler yapabilecek bir pozisyonda olacağım” diyor.

Belgelere göre Posada Carriles, bu süreçte bir başka ünlü karşıdevrimciyle, Jorge Mas Canosa’yla sıkı işbirliği içinde, Küba dışında ülkelere karşı da kullanıldılar. Buna göre ikili, Meksika’nın Veracruz limanında Küba ve Sovyetler Birliği gemilerine sabotaj düzenlenmesini örgütlediler. Jorge Mas Canosa, Kübalı karşıdevrimci camianın en kudretli ismi. Posada, bu iş ortağı hakkında da CIA’ya düzenli olarak rapor sunmuş.

İlginç bir ayrıntı, CIA’da Posada Carriles’in sorumlusu olan Lythcott’un, Posada’yı “Küba’ya karşı iyi planlanmamış ya da fazla heyecanlı faaliyetlerin uluslararası etkisinin kesinlikle farkında olan” ve “tipik bir vur-kır-bombala adamı olmayan” birisi olarak tanımlıyor. Cümlenin ilk kısmı, açıkça CIA’nın kontrolündeki karşıdevrimci grupların – başta Domuzlar Körfezi – beceriksizliklerine atıfta bulunuyor.

Bir diğer CIA yetkilisi, Posada’nın “PBRUMEN’de mevcut hükümetin düşmesi durumunda sivil bir sorumluluk pozisyonu için mükemmel” olduğunu rapor etmiş. PBRUMEN, Küba yerine kullanılan bir şifre.

ABD’de gizliliği kaldırılan belgeleri tasnif ederek önemli olanları kamuoyuyla paylaşan bir kurum olan National Security Archive’ın Küba belgeleme projesi direktörü Peter Kornbluh, “Belgeler, Posada’nın muhtemelen terörist kariyerine başlarken kendisine bir koruma sağlamak amacıyla CIA’ya kendini sevdirmekte uzun bir geçmişi olduğunu gösterdiğini” söyledi. Kornbluh, CIA’ya Posada Carriles ve faaliyetleriyle ilgili tüm belgeleri yayınlaması, Castro karşıtı şiddet olaylarını açıklaması ve Posada’nın çok sayıdaki kurbanı için adaletin sağlanmasında adım atması çağrısı yaptı.

Posada Carriles şu an Miami’de yaşıyor. Gelecek senenin başlarında yapılacak olan mahkemesini bekliyor. Peki Küba uçağını bombaladığı hem CIA, hem FBI belgeleriyle sabitlenen, 1997’de Küba’da bir dizi otelde yaşanan patlamalardaki sorumluluğunu kamuoyu önünde bizzat dile getiren Posada Carriles neyle yargılanıyor? 2005 baharında ABD’ye yasadışı giriş yapmak ve göç bürosu yetkililerine yalan söylemekle…

Venezuela, ABD’den kendi topraklarında da suç işlediği kanıtlanmış olan Posada Carriles’in sınırdışı edilmesini talep ediyor. Obama “Hayır” diyor. Küba – ve tüm uluslararası camia – Posada gibilerin faaliyetlerini izlemek üzere Miami’de bulunurken haklı hiçbir gerekçe olmadan tutuklanan beş Kübalı’nın serbest bırakılmasını talep ediyor. Obama “Hayır” diyor.

Belgeler açıklanıyor. Zaten yıllardır bildiğimiz bir gerçeğe, yeni ayrıntılar ekleniyor. “Hayır” deme sırası belli ki bize geliyor.

yigitgunay1@ gmail.com