Sinyaller

Her şey biliniyordu: 1976-1983 arasındaki Arjantin’de 30 bin insanı katletmesiyle ünlü askeri rejime, Federal Almanya hükümetinin destek verdiği, şimdi de belgelenmiş oldu. Sosyal demokrat Helmut Schmidt hükümeti ve onun liberal Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher’in, ki ikisi de bugün neredeyse asırlık ömürlerin son adımlarında daha hâlâ Alman siyasetine ayar vermeyi sürdürmektedir, Arjantin halkına kan kusturan bu faşist rejimle iyi ilişkiler kurmayı seçmişti. On binlerce muhalifin “kaybedildiği” ve cesetlerin uçaklardan okyanusa atıldığı çok sonra ortaya çıkan bir rejimi “sinik” bulmuyorlardı. Der Spiegel’in bu haftaki sayısında faşist general Jorge Rafael Videla’nın Arjantin’i ile Bonn arasındaki ilişkiler, yeni belgeler ışığında işleniyor.

Bilineni yinelemişler.

ABD’nin SSCB’ye karşı bir cephe ülkesi olarak kurguladığı Federal Almanya’nın, Latin Amerika ve Arjantin ile ilişkileri kuşkusuz ölümcül bir öneme sahip değildi. Buna rağmen bu destek, bir mesaj olarak önemliydi.

Önemliydi, çünkü General Videla’yı, birkaç yıl sonra binlerce kilometre ötede General Kenan Evren izleyecekti ve Türkiye, Bonn için hep çok önemli oldu. Tabii Bonn da Ankara için hayati önem taşıyordu. Helmut Schmidt’in 12 Eylül haberini alınca yaptığı “Türkiye artık dipsiz kuyu değil” yorumu, kayıtlardadır. Ayrıntılı iç yazışma ve belgelerin, Türkiye’nin bitişini hazırlayan bu darbenin 35’inci yıldönümüne kadar ortaya çıkması kimseyi şaşırtmayacaktır. Bakarız...

Videla’ya destek çıkan, Evren’e köstek mi olacaktı?

Bugüne gelelim: Bu ay sonunda sandıktan başkan olarak çıkacağına kesin gözüyle bakılan Mısır’ın darbeci generali Abdülfettah El Sisi, hatta şu sıralarda Libya’daki kaostan iktidar çıkarmaya yeminli “Tümgeneral” Halife Belkasım Haftar, bir başka şeyi görünür kılıyorlar. Bir mesaj veriliyor: Washington ve onun zaman zaman ayağına basan, hele Rusya konusunda bayağı bir canını sıkan büyük ortağı Berlin, acaba Erdoğan’ın kaosa iteceği kesinleşen Türkiye’deki bir askeri darbeye itiraz eder mi?

Mısır’a bakarak soralım: El Sisi darbesine gerçekten itiraz eden bir Batılı başkent çıktı mı? Bu Memduh Tağmaç-Kenan Evren arası generalin, İslamcı kasaplarla koltuk kavgasına girişmesi ve iktidara oturması hangi sağı rahatsız etti bizdeki Mursi paspaslarından başka? Emperyal sistem bir sürü El Sisi’yi cebinde tutuyor. Bir hukuk skandalıyla ve nedense kolayca ekarte edilen paşalar kusura bakmasın, İlker Başbuğ ve general arkadaşları da bu resimde bulunuyor. Deneyecekler... Anladık...

Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek böyle bir şey. Biz sinyallere baktığımızda Washington-Berlin hattının, çivisi çıkmış, Kürt halkını tamamen kaybederek nihai bir içsavaş ortamına girmiş Türkiye’ye, hele hele sol bir iktidar arifesinde, askeri çözüm, yani “Evren’e küfreden bir Evren rejimi” dayatacağını görebiliyoruz.

Artık delirmiş bir muktedirin, tüccar imamlar ordusuyla Türkiye’yi tıpkı Mısır gibi bir savaş alanına çevirmesi halinde, emperyal başkentlerin sol alternatife karşı bu “askeri” çözümü masaya koyacağı ortaya çıktı. Yeni bir askeri rejimin, zıvanadan çıkmış bir muktedirin eksik bıraktığını tamamlayacağı ve Türkiye’yi etrafa pek zarar vermeden kırpacağı, böylece bölgesel bir yayılma tehlikesi içeren “sol aklı ve sol iktidar olasılığını” kanla kazıyacağı kesindir. Hesap, bu.

Fakat Türkiye’nin aydınlanmacı geçmişi, derindeki sosyalist damarı, onu Mısır’dan, Libya’dan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden ayırıyor. Oralarda kolayca yerleşebilen El Sisi’lerin burada o kadar kolay tutunamayacağı biliniyor.

Videla-Evren eskimiş sayılabilir. El Sisi bizde tutmayabilir. Ama kaos Türkiye’sini solun barış ve refah programlarına yar etmek istemeyeceklerdir. Egemenler, ceplerinde birden çok imam ve paşa hazır tutuyor olmalı.

Yine de, bu ihtiras, masadan zaferle kalkacakları anlamına gelmiyor. Tersine, sadece “Sol Türkiye”nin masayı devirebileceği ve bütün bu oyunları bozabileceği, yoksa bütün bir coğrafyanın Soma’daki kanlı madene dönüşeceği açıklık kazanıyor.

Emperyal yıkımımızı bir tek “Ya sol Türkiye, ya yok Türkiye!” diyen bir cephe engelleyebilir.