Sistemin ‘bekçi köpekleri’nin ısırma nedenleri

İşçi sınıfı ağırlıklı Perama, Pire’nin varoşlarından biri. Yunanistan’daki en büyük limana sahip, deniz kıyısından başlayıp Aigalio Dağları’na kadar çıkıyor. Rivayetlere göre Pers İmparatoru Kserkses tarafından, M.Ö. 480 yılında Salamis Savaşı’nda saldırmak için seçilmiş bir yer. Ve tarih kitaplarında en çok bilinen şekli ile Atinalı kumandan ve politikacı Themistocles, bu savaşta Perslilerin ellerinde bulunan sayısız üstünlüğü ortadan kaldırmış. Örneğin Salamis Boğazı, bu üstünlükleri kullanılmaz hale getirmiş ve 300 Pers gemisini burada yok etmişti.

Yunanistan’ın siyasi gelişim merkezi olan bu bölge, geçen hafta bir imparator ya da bir kralın planları için seçilmedi, Altın Şafak’ın faşist oluşumu için seçildi. 50’den fazla silahlı kişi, gece aralarında birçoğu sendikalı olan Yunanistan Komünist Partisi ve Yunanistan Komünist Gençliği üyelerine saldırdı. Saldırıya uğrayanlar, her sene onbinlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan en büyük siyasi ve kültürel etkinliklerinden biri olan Komünist Gençliğin Festivali’nin afişlerini asıyordu, demir çubuklarla ve sivri objelerle öldürürcesine saldırdılar ve komünistler hastaneye kaldırıldı. Birkaç gün önce solcu bir gencin öldürülmesinin ardından, yakın bir bölgede faşistler yine öldürmeyi amaçladıklarını kanıtladılar.

Bölgedeki insanların tepkisi gecikmedi, ertesi gün bu saldırıyı lanetleyen kitlesel bir eylem yapıldı. Modern Perama bu yapısına, 1920’lerde İstanbul’dan ve Pontus’tan göç edenlerin yeni yaşam tarzıyla kavuştu. Perama’nın nüfusunun büyük bir çoğunluğu var olmak için mücadele veren, komünist ve işçi hareketiyle bağları bulunan bir jenerasyon. 1928’de ilk tersane Perama’da yapıldı bu yüzden de günlük yaşam, gemilerin tamir edilmesi ve yapılması üzerine kurulu. Bu zaman kadar bu bölgede yaşayanların çoğunluğu burada çalışıyordu. Ne yazık ki kapitalist kriz ve gemi sahiplerinin kendileri dünyaca bilinen en büyük ticari deniz filosuna sahipken, gemilerini tamir ettirme ve inşa etme işlerini Asya’da ve Kuzey Avrupa’da yaptırıyor olmaları insanların işsiz kalmasına neden oluyor.

Altın Şafak’ın Perama’daki organize ve mafyatik saldırısı bundan bağımsız değil. Bunlar yaşandı çünkü komünistler gemi sahiplerine ve açlık sınırında maaşlar vererek tersanedeki işçilerin haklarını yok edenlere, gemilerini yabancı tersanelerde yaptırıp tamir ettirerek onları işsizliğe sürükleyenlere karşı verilen mücadelenin ön saflarındalar. Altın Şafak üyeleri, tersanelerin büyük işletmecilerin ve gemi sahiplerinin derebeylikleri olmasını, işçilerin haklarından mahrum kalmasını istiyor. Bu yüzden de işveren kontrolündeki sendikalar kuruyorlar. Sermayenin haydutları tersanelerde komünistlerin öncülüğündeki sınıf eksenli sendikalara karşı savaşmak istiyor çünkü bu haydutlar patronlarına düşük maaşlar sağlayacaklarına ve bu mücadeleyi bitireceklerine dair söz verdiler.

İşçi sınıfı hareketi, onların varlığını engelleyecek güce sahip. Onları fabrikalarından, okullardan ve üniversitelerden, işçi sınıfının ve halkın yaşadığı yerlerden atacak. Artık hiçbir yerde hoş karşılanmayacaklar. İşçi düşmanı planları yanıp kül olacak ve batacak, tıpkı 2500 yıl önce batan Kserkses’in gemisi gibi.