THY’nin çağrı merkezi işini yapan emekçiler koşullara isyan etti!

Ankara OSTİM’deki Turkcell Global Bilgi firmasında çağrı merkezi personeli olarak çalışan onlarca emekçi, salgın koşullarında sağlıksız bir ortamda mesai yaptıklarını belirtirken yaşananlara isyan etti.

soL - Patronların Ensesindeyiz

Turkcell Global Bilgi firmasında çalışan işçiler Patronların Ensesindeyiz ağına ulaşarak sağlıksız çalışma koşullarına tepki gösterdi ve taleplerini aktardı.

Virüs nedeniyle toplu bulunulan alanlarda düzenlemeler yapıldığını aktaran işçiler, kendi çalışma koşullarının salgın koşullarına hiç de uygun olmadığını ve en ufak önlem alınmadığını dile getirdi.

THY’nin taşeronu olarak çalıştıklarını ve çağrı merkezi hizmeti verdiklerini belirten işçiler, benzer hizmeti bilgisayar üzerinden evlerden de verebileceklerini, bunun için kendilerine şirket tarafından bilgisayar sağlanmasının yeterli olacağını söylemelerine rağmen bunun kabul edilmediğini, sağlıksız koşullarda çalışmaya zorlandıklarını ifade etti.

Günde 9 saat olan mesainin 11 saate çıkarıldığını da dile getiren işçiler, çalışma koşullarına ilişkin şu bilgileri iletti:

“Çalışma ortamımız steril değildir. Firmamızda cam bulunmamaktadır ve havalandırma aracılığıyla hava akışı sağlanmaktadır. Yeterli dezenfekte yapılmamaktadır. Personeller şirkete gelirken Ankara’nın değişik ilçelerinden toplu ulaşım araçları ile gelmektedir. Bunlara ek olarak firmamız 7/24 vardiya sisteminde çalışmaktadır, çalışanların yaş aralığı 20-35’dir. Gündüz vardiyasında bölmesiz ofiste ortalama 150 kişi aynı anda çalışıyoruz, günlük 200’ün üzerinde personel akışı mevcuttur. Aynı yerde yemek yiyip, molalarımızı aynı alanda yapıyoruz. Kullanılan bilgisayarlar zimmetli olmamakla birlikte ortak paylaşıma açıktır. İşimizi yapabilmemiz için yalnızca bilgisayar yeterli olmaktadır. Firmamızın bilgisayarlarında hali hazırda uzaktan erişim programları kurulmuş olup, çalışan personellerin bilgisayar ve internet erişimleri mevcuttur. Yaptığımız işin doğası home office olarak yapılmaya uygun olup taleplerimizi ve işin ciddiyetini dile getirdiğimiz işverenlerimiz tarafından “salgının henüz fazla yayılmadığı, dolayısıyla talebimizin reddedildiği” şeklinde geri dönüş almış bulunmaktayız. Ayrıca birim yöneticimizin tavrı istemiyorsanız istifa edebilirsiniz şeklindedir. Birçok kişi istifa etmiştir. Alınmasını talep ettiğimiz salgının yayılmasına bir “önlem” olarak sunduğumuz tedbir taleplerimiz ilgili makamlarca göz ardı edilmektedir. Yaşadığımız süreçte firmamızla içinde bulunduğumuz nokta “izinlerimizin iptal edilmesi” ve “virüsün getirdiği yoğunluktan ötürü mesai saatlerimizin 11 saate çıkarılması” şeklindedir.”