Sayfa yolu
‘Tahsin Şahinkaya’nın vefatıyla 12 Eylül davası düşer’
Yayın Tarihi: 09.07.2015 , 13:54 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 04:42
12 Eylül darbesinin mimarlarından eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın bugün İstanbul’da ölmesinin ardından gözler, AKP’nin 12 Eylül 2010 referandumu sürecinde büyük bir gürültüyle propagandasını yaptığı “12 Eylül davasına” çevrildi.
Habertürk’te canlı yayına katılan ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Şahinkaya’nın ölümü nedeniyle davanın düşeceğini söyledi.
12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliği referandumuyla Anayasa’nın 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını yasaklayan geçici 15. maddesi kaldırılmış, 9 Mayıs’ta ölen dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve MGK üyesi Tahsin Şahinkaya, tartışmalı “12 Eylül davasında” sanık sıfatıyla yargılanmıştı.
18 Haziran 2014’te Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanıklar hakkında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'e muhtıra vermek, anayasayı ve TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezası ve orgenerallik rütbelerinin erliğe düşürülmesi kararı verildi.
Ancak kesinleşmesi için Yargıtay'da onanmaları gereken kararların, 24 Kasım 2014 itibarıyla 6 aydır temyiz incelemesi için Yargıtay’a gönderilmeyerek, yerel mahkemede bekletildiği ortaya çıktı. Evren ve Şahinkaya hakkında halka karşı işlenen suçlardan, işkence ve ölümlerden ötürü herhangi bir ceza verilmedi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.