'Suudiler, Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü kabul edecek'

Amerikan CNN televizyonu, Suudi Arabistan’ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili olarak 'elçilikte sorgulama sırasında öldüğünü kabul edecekleri yönünde bir rapor hazırladığını' iddia etti. NYT'nin haberine göre de ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın üzerinde uzlaştığı görülen senaryodan üç ülke de kazançlı çıkacak. Türkiye'ninse Suudi Arabistan'dan…

Dış Haberler

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için dün Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluk binasında inceleme yapılırken, Amerikan CNN televizyonu önemli bir iddiayı gündeme getirdi.

Televizyonun, ismini açıklamadığı iki farklı kaynağa dayandırdığı iddiasına göre Kaşıkçı, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu içerisinde yapılan sorgulama sırasında öldü.

Haberde Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili olarak “elçilikte sorgulama sırasında öldüğünü kabul edecekleri yönünde bir rapor hazırladığı” belirtildi.

Buna göre Suudi yetkililer, Cemal Kaşıkçı'nın ölümünü "yanlış giden bir sorgu sonucu" olduğunu kabul edecek bir rapor hazırlıyor.

Raporun hazırlanma aşamasında olduğu belirtilen habere göre, raporda Kaşıkçı’nın sorgulanmasının gizli bir operasyon olduğu ve bazı kişilerin olaydan sorumlu tutulacağının yer alacağı belirtildi.

Haberde, konsolosluk binasında yaşanan olaya müdahil olanların üst birimlerden gerekli izni almadan bu operasyonu yaptığı yönünde bir sonuca bağlanacağı kaydedildi.

YENİ SENARYODAN HERKES MEMNUN GÖZÜKÜYOR

New York Times gazetesi de Suudi hükümetine yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın arkadaşı olan bir Suudi istihbarat yetkilisinin yönetiminde Kaşıkçı'nın konsoloslukta sorgulandığını ve sorgu sırasında yanlışlıkla öldürüldüğünü yazdı. Adının açıklanmasını istemeyen kaynağa göre, veliaht prens, Kaşıkçı'nın sorgulanması ve zorla Suudi Arabistan'a götürülmesi talimatını vermişti.

Buna göre sözkonusu Suudi istihbarat yetkilisi gizli operasyonlarda kendisini kanıtlamak için fazla ileri gitti, sonra da başarısızlığının üzerini örtmeye çalıştı.

Cemal Kaşıkçı ile ilgili Türk yetkililerin daha önce yabancı basına yaptıkları "vahşice öldürülme" açıklamalarının gerisine düşen yeni senaryoda uzlaşıldığı anlaşılıyor.

Dün Suudi Kralı Selman ile telefonda görüşen ABD Başkanı Donald Trump'ın cinayeti kontrol dışı unsurların işlediği yönündeki sözleri de bu senaryoyla örtüşüyor. Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili üzerinde uzlaşılan bu senaryonun ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin işine geldiği belirtilirken, Kaşıkçı'nın arkadaşlarından Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen Azzam Tamimi, Trump'ın kontrol dışı unsurlar teorisini Erdoğan'ın güvenilirliği açısından "felaket" olarak yorumluyor.

NYT'nin haberine göre Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili getirilen bu yeni açıklama doğruluğu ya da yanlışlığı bir yana, Suudi Arabistan'a karşı veliaht prensi "şoke eden" uluslararası tepkileri hafifletecek. Trump yönetimine karşı da ABD içindeki basıncı azaltacak ve Trump'ın sürekli tekrarladığı 110 milyar dolarlık silah ticaretine halel getirmeyecek.

Bu senaryo Türkiye'ye de Suudi Arabistan'dan gelebilecek düşük faizli kredilerin yolunu açacak. Hatta habere göre ABD istihbaratı ve diplomatik yetkilileri Türkiye'nin elindeki kanıtları Suudi Arabistan'dan gelecek krediler için bir şantaj unsuru olarak sakladığı görüşünde.