Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda arama yapılacak

Dışişleri Bakanlığı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması soruşturması çerçevesinde Suudi konsolosluğunda inceleme yapılacağını açıkladı.

Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması soruşturması çerçevesinde Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda inceleme yapılacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kaşıkçı'nın durumuna ilişkin soruya verdiği yazılı yanıtta "Adı geçenin akıbetinin tespiti amacıyla ilgili makamlarımızca başlatılan soruşturma yoğun bir şekilde sürdürülmektedir" ifadesini kullandı.

'SUUDİ MAKAMLARI İNCELEME İZNİ VERDİ'

Aksoy, şunları kaydetti: "Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca konsolosluk binalarının dokunulmazlığı bulunmakla birlikte, diplomatik misyon şefinin muvafakatiyle konsolosluk binasında ev sahibi ülke makamlarınca inceleme yapılabilmektedir. Suudi makamlarının işbirliğine açık olduklarını ve başkonsolosluk binasında inceleme yapılabileceğini bildirmişlerdir. Soruşturma çerçevesinde konsolosluk binasında inceleme yapılacaktır." 

BM: TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN SORUŞTURMALI

BM İnsan Hakları Sözcüsü Ravina Shamdasani de Cenova'da yaptığı basın toplantısında, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na gittikten sonra kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili "Eğer ölümüyle ilgili haberler doğruysa bu gerçekten şoke edici" dedi. Türkiye ve Suudi Arabistan'a Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili hızlı ve tarafsız bir soruşturma yürütme çağrısında bulunan Shamdasani, iki ülkenin uluslararası insan hakları ve ceza yasalarına göre böyle bir yükümlülükleri olduğunu kaydetti.