Sayıştay Başkanı: Gazeteciler raporları karıştırdı

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, 2018 Sayıştay Denetim Raporu’nun basında yanlış aktarıldığını iddia etti.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, 2018 Sayıştay Denetim Raporu’yla ilgili açıklamalarada bulundu.

Sayıştay raporunun ekinde kurumların mali tablolarının yer aldığını, bu tablolara Sayıştay'ın dahli olmadığını, ilgili kurumların mali tablolarını hazırlayarak kendilerine verdiğini ve bu tabloları hazırladıkları raporun ekine koyduklarını ifade eden Baş, “Raporun ekindeki mali tablolarda yer alan bilgileri gazeteci arkadaşlar sanki 'Sayıştay üretmiş' gibi yazıyorlar. Bu tür karışıklığa mahal verilmemelidir. Genelde raporda tam kastedilen ile basındaki değerlendirmeler birbiriyle çok uyuşmuyor” dedi.

Baş, devamında,  "Önümüzdeki süreçte sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile ilgili hazırlık ve uygulama konusunda denetim rehberleri ortaya çıkacak. Bu rehberler henüz ortada yok iken Sayıştay olarak biz geçen yıl buna ilişkin çalışma başlattık ve bu denetime katkıda bulunduk" açıklamasında bulundu.

BASINDA YER ALAN BİLGİLER YANLIŞ DEĞİLSE SAYIŞTAY BAŞKANI NEYE KARŞI ÇIKIYOR?

soL yazarı Kadir Sev, Baş'ın açıklamalarına ilişkin soru- yanıt şeklinde bir değerlendirmede bulundu. Sev'in konuya ilişkin değerlendirmesi şu şekilde:

Soru: Sayıştay Başkanı’nın; raporların ekindeki mali tablolarda yer alan bilgileri Sayıştay üretmiyor, İdarece düzenlenip Sayıştay’a veriliyor sözlerini nasıl yorumlamamız gerekiyor? Açıklamasında basındaki değerlendirmelerle raporda anlatılmak istenenlerin birbiriyle uyuşmadığını da söylemiş. Basında yer alan bilgiler mi yanlış? Değilse eğer, neye karşı çıkmış olabilir?

Yanıt: Raporların ekindeki mali tabloları Sayıştay üretmiyor elbette. Bütçe uygulama sonuçlarını gösteren mali tabloları İdareler hazırlıyor. Mali tablolarda, İdarelere verilen ödenekler; harcamaları; ödeneklerini aşmışlarsa tutarları, gibi bilgiler yer alıyor. Bunlar aslında hem Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hem de ilgili İdarelerin internet sitelerinde olması gereken bilgiler.

Anlaşılıyor ki Sayıştay Başkanı, özellikle Cumhurbaşkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının harcamalarındaki artışların Sayıştay raporları aracılığıyla manşetlerde yer almasından rahatsız olmuş. Bizim suçumuz yok deyip kendini aklamaya çalışmış.

Düşünebiliyor musunuz? İdareyi denetlemekle görevli bir kurumun Başkanı, gerçekler Sayıştay Raporları aracılığıyla gündeme getirildiği için rahatsızlık duyuyor ve  kusursuzluğuna mazeret üretmeye çalışıyor.

Başkanın açıklamalarını, İdarenin nasıl denetlendiğinin göstergelerinden biri olarak değerlendirmeliyiz. Yoksa mali tablolardaki bilgiler doğru...