Önemli şarbon uyarısı: Tek tehlike ithal hayvanlar değil

Ankara ve İstanbul'da üst üste yaşanan şarbon vakaları sonrası tartışmalar sürerken, Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet, soL'a değerlendirmelerde bulundu. Gözet, 'Tek tehlike hayvan ithalatı değil. Bu hastalık yıllardır ülkemizde görülüyor ama tedavisi var. En büyük sorun, denetimsizlik. Veteriner hekim kontrolünden geçmeyen tüm hayvansal gıdalar risklidir. Mutlaka…

Haber Merkezi

Şarbon hastalığının Ankara ve İstanbul'da görülmesi sonrası "et korkusu" artarken, Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet, konuya ilişkin soL Haber'e açıklamalarda bulundu.

28 Nisan 2018'de yapılan bir değişiklikle yurtdışından ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde uluslararası kurallara aykırı olarak ziraat mühendislerine, orman mühendislerine, ve kimya mühendislerine denetim yetkisi verildiğini söyleyen Gözet, anatomi okumayan bir meslek grubunun denetim yapmasının doğru olmayacağını dile getirdi.

Şarbonun Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu, yıllardır birçok vakayla karşılaşıldığını belirten Gözet, "Bu hastalıklar ortaya çıkar ve veterinerlerin mücadelesiyle birlikte söndürülür. Burada en önemli başlık, çıkarılan düzenlemelerde veterinerlerin gözetilerek hareket edilmesi. Bunun eksik bırakıldığı her durum risk taşır" dedi.

Veteriner hekimlerin birçok konuda dışlandığını, son olarak yıpranma düzenlemesinin de dışında bırakıldıklarını belirten Gözet, şu anda şarbonla mücadele eden, halk sağlığı için çaba gösteren veteriner hekimlerinin moral bozukluğu yaşadığını söyledi. Türkiye'de bağımsız çalışan bir veteriner otoritesi olmadığını, bunun önemli bir eksiklik olduğunu belirten Gözet, veteriner hizmetleri teşkilatının kurulması gerektiğini dile getirdi.

TEK TEHLİKE İTHAL HAYVANLAR MI?

Son yaşanan şarbon krizi sonrası bunun öneminin bir kez daha görüldüğünü aktaran Gözet, "İthalata şiddetle karşıyım. Hayvansal üründe ithalat yerli üretimi bitirir. Ancak son yaşanan şarbon vakası sadece ithal hayvanla ilgili bir sorun değil. Bilimsel birtakım gerçekler var, ülkemizdeki şarbonun nedeni ithal hayvanlar değil. Şarbon hızlıca ölüme neden olur, bu hayvanlar gemiyle geliyor, hastalığı burada almamış olsalardı gemideyken ölmeleri gerekirdi. İstanbul'da ise bir yetiştircinin beslediği hayvanda görüldü bu. Anadolu'da da birçok yerde görülüyor. Ancak bu ortada karamsar bir tablo olduğu anlamına gelmiyor. Şarbonla mücadelenin yöntemleri belli" ifadelerini kullandı.

'KONTROLDEN GEÇMEYEN TÜM HAYVANSAL GIDALAR RİSKLİDİR'

Sıkıntının kaçak kesimler, veteriner hekim kontrolü olmayan kesimlerden kaynaklandığını vurgulayan Gözet, "Hayvanların her aşamasında veteriner kontrolü ve denetimi olmalı. Bunu sağladığımız anda ortada böyle bir sorun kalmaz. Bu hastalık yıllardır var ve aynı şekilde tedavisi de var. Kurbanları veteriner hekim denetiminde keserseniz böyle sorunlarla karşılaşmazsınız, bugün belediyelerin birçoğunda veteriner yok. Kısacası veteriner hekim kontrolünden geçmeyen tüm hayvansal gıdalar risklidir. Mutlaka bunu gözeten düzenlemeler yapılmalı" diye konuştu.