Kent gaza boğuladursun, Artvin halkı direniyor: Direnişçiler soL'a konuştu

Artvin Cerattepe'de hukuksuzluğa ve doğa katliamına karşı güçlü bir ses yükseliyor. Gaza boğulmuş kentte, halk "ölene kadar direneceğiz" diyor.

Serdar Nazım Yüce

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesine madenci şirketin hukuksuz bir şekilde gelmesiyle yıllardır süren direniş tekrar yükseldi. Altıncı şirket Cengiz Holding, 2 gün önce bölgeye hukuksuz bir şekilde, şirket yetkilileri ve iş makineleri ile geldi. Şirket yetkililerine eşlik eden jandarma ve polis halka vahşice saldırdı. Bütünüyle gaza boğulmuş kenttin her noktasında direnişe geçen halk, virajlara barikat kurarak "vurun geçin" emri alan polise ve jandarmaya karşı mücadele ediyor.

Artvin'in Cerattepe mevkiinde, Cengiz İnşaat'ın çıkarmayı planladığı madene karşı halk direnişte. Hukuki süreç devam ederken, şirkete yer teslimi yapılacağı duyumunu alan insanlar bölgeye koşmuş, kolluk kuvvetleri ise madene karşı direnenlere müdahale etmişti. CHP'li Uğur Bayraktutan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın direniş için "Vurun geçin" dediğini aktarmıştı.

Kentteki mücadele bugün de artarak devam ediyor. Bugün, birçok Karadeniz şehrinden takviye polis ve jandarma ekibi bölgeye getirildi, yoğun saldırı tekrar başladı. Direnişin simge isimlerinden olan Yeşil Artvin Derneği yöneticisi Nur Neşe Karahan, dernek üyesi 5 arkadaşıyla birlikte gözaltına alındı. Halk gaz yağmuru altında virajlara, derelere barikat kurmaya başladı.

Hala gözaltında olan Karahan ve şu an bölgede bulunan Avukat Bedrettin Kalın soL'a Artvin'de yaşananları anlattı.

BU SABAH YAŞANANLAR
"2 gündür süren eylemlerin olduğu yerde, jandarma ve polis dünkü sayının onlarca katı bir sayıyla yeniden müdahale etti, yoğun bir gaz saldırısıyla birlikte. İş makinalarıyla büyük vinçler getirmişlerdi. O vinçlerle araçları çekmeye başladılar. En geriye bir vinç konulmuştu. O vinçte tıkanmışlar. O vinci kaldırmak için çok daha büyük bir vinç gerekiyor. Dolayısıyla o aşamada kaldılar" diyen Bedrettin Kalın, "Fakat bu arada çok yoğun gaz saldırısı sürüyor. Oradaki arkadaşlarımız da mücadele etmeye devam ediyorlar. O arada da Neşe Karahan ve dernek yönetimimizden Bahattin Altıntaş, 4 arkadaşımızla birlikte gözaltına alındı. Biz de emniyetteyiz o sebeple" ifadelerini kullandı.

Kentten bilgiler aktaran Kalın, Valilik önünde Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın açlık grevine ve oturma eylemine başladığını söylerken, halkın da bu nedenle Valilik önünde yoğun olarak biriktiğini aktardı. 

'DİRENMEK ZORUNDAYIZ'
"Bizimki böyle tercihe kalmış bir durum değil" diyen Kalın, "Biz direnmek zorundayız çünkü başka yaşam şansımız yok. Nostaljik çevrecilik falan gibi bir şey değil bizimki. Emin olun ki, tam da yaşamsal bir sebepten direniyoruz. Başka şansımız da yok. Bizim hepimizi tek tek buradan almadıkça buna engel olamayacaklar. Bu direniş böyle devam eder" şeklinde konuştu.

Avukat Kalın, "Sayımız yetmiyor. Çok yoğun geldiler çünkü. Karadeniz'in bütün illerinden ekip getirmişler. Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Erzurum'dan polis getirildi" bilgisini verdi.

"Tabii, Artvin halkının bununla tek başına mücadele etmesi zor. Sizin aracılığınızla sesimizi duyurmak istiyoruz" ifadelerini kullanan Kalın, "Bu çağrıyı canı gönülden yapmanızı istiyoruz; bütün çevre örgütlerini, bütün insanları buraya bekliyoruz" dedi.

'ARTVİN YAŞAM HAKKINI KULLANIYOR'
Emniyet'te işlemleri devam eden ve telefonla ulaştığımız Nur Neşe Karahan ise, "Artvin'de neler yaşanıyor" sorusuna, "Artvin'de kötü şeyler yaşanıyor. Artvin yaşam hakkını kullanıyor. Kimseye de bugüne kadar en ufak bir kötülüğü olmayan, huzur içindeki bir kenti huzursuz bir kent haline getirmeye çalışıyorlar. Yaşanamaz bir yer haline getirmeye çalışıyorlar" yanıtını verdi.

"Artvin halkı şu anda bütünüyle ayakta" diyen Karahan, "Biz bugün bir tali yoldaydık, şehrin çıkışına doğru. Oradan gazlarla şehri zehire boğdular. Yukarılara gaz attıkları için, o gaz biraz sonra aşağı doğru; okullara, evlere yayılıyor. Çocuklar, yaşlılar; herkes gaz içinde kaldı. Sadece bize atmıyorlar gazı. Tüm şehre yayılıyor bu gaz. Şehrin içinde zehir solunuyor" dedi.

Artvin halkının sadece ve sadece yaşam mücadelesi verdiğine vurgu yapan Karahan, "İlin valisi, emniyet müdürü ve jandarması aracılığıyla Artvin halkına büyük bir katliam yapmaya çalışıyorlar. Bütün Türkiye'nin, aklı başında olan herkesin desteğine ihtiyacımız var. Artvin bir dünya mirası. Sadece bizi veya Artvin'i yok etmekle kalmayacak, insanlığın geleceği için önemli birçok şeyi de yok edecek. Onun herkesin bize destek vermesini bekliyoruz. Bir an önce bu uygulamanın durdurulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

SON DURUM
Bölgede bulunan soL gönüllü muhabiri de Karahan ve Kalın'ın verdiği bilgileri "Bölgedeki son durum" olarak anlatırken, halkın kararlı bir şekilde barikatlarda beklediğini, sabah gerçekleşen polis-jandarma saldırısının "şimdilik" durduğunu ancak iki tarafın da teyakkuz halinde olduğunu belirtti. Barikatlarda bekleyen halkın destek istediğini anlatan soL muhabiri, "Başka seçeneğimiz yok, sonuna kadar direneceğiz. Ölene kadar direneceğiz" dediğini kaydetti.