Gezi Davası'nda karar: 244 kişiye hapis, 7 kişiye beraat...

7'si yabancı uyruklu, toplam 255 sanıklı "Gezi Parkı Ana Davası"nda mahkeme 244 sanığı suçlu bularak 2 ay 15 gün ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında çeşitli hapis cezalarına hükmetti. 7 sanık hakkında beraat kararı verildi. 4 sanığın dosyası ayrıldı. Yaralılara tıbbi müdahalede bulunan 4 doktora da "camiyi kirletmekten" 10'ar ay ceza verildi.

İstanbul Adalet Sarayı'ndaki 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 6 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Gezi Parkı Ana Davası'nda mahkeme 255 sanıktan 244 sanığı suçlu buldu ve 2 ay 15 gün ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. 7 sanık beraat etti. 4 sanığın da dosyası ayrıldı.

Mahkeme "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek", "Görev yaptırmamak için direnmek", "Kamu malına zarar vermek", "Özel kıyafetleri usulsüz kullanmak" ve "İibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar vermek"ten suçlu bulduğu 244 sanığı 2 ay 15 gün ila 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. 

YARALILARA TIBBİ MÜDAHALEDE BULUNAN DOKTORLARA "CAMİYİ KİRLETMEKTEN" CEZA!

Gezi Parkı olayları sırazında Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii'nde yaralı eylemcilere tıbbi müdahalede bulunan 2'si asistan doktor 4 sanık, "ibadethaneyi kirletmek" ten suçlu buldu. Sanıklar 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezalar ertelendi.

Doktor önlüğü giydikleri öne sürülen 3 sanığın ise 2 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. 

"HİÇBİR OLAYA KARIŞMADIM"

Duruşmada hakkında yakalama kararı çıkarılan Cemile Korkmaz'ın kimlik tespitinin ardından savunması alındı. Cemile Korkmaz, olay günü gezmek ve alışveriş için oğlu ile Anadolu Yakası'ndan önce Taksim, ardından da Kabataş'a gittiğini söyleyerek, "Gazlar atılıp, plastik mermiler patlayınca bir yerlere saklanmak istedik. Ancak gözaltına alındık. Herhangi bir uyarı yapılmadı.Hiçbir olaya karışmadım. Suçlamaları kabul etimiyorum. Beraatimi istiyorum. Hakkımdaki yakalama kararı kaldırılsın" dedi.

CAMİ GÜVENLİK GÖREVLİSİ: CAMİNİN İÇİNDE ALKOL ALAN HERHANGİ BİRİNİ GÖRMEDİM

Duruşmada Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan 2 kişi tanık sıfatıyla dinlendi. Güvenlik görevlisi Savaş Dinç, "Olay günü mesai saatlerim saat 18.30 ile 08.00 arasındaydı. Beşiktaş da ağaç eylem vardı. Olay mesai saatleri içinde oldu. Olay günü etraf çok kalabalıktı. Biz camiinin içinde duruyoruk. İnsanlar içeri camiiye akın ediyorlardı. Yaralılar içeri geliyordu. Olay günü camiye ayakkabı ile girilmemesi konusunda uyarıda bulundum. Hatta ayakkabısıyla içeri giren bir vatandaşı uyardığımda bana çok sert davrandı. Ben şahsın kokusundan alkollü olduğunu anladım. Ancak vatandaşların ayakkabı ile girilmesine engel olamayınca halıların üzerine hasır serdik. Halılar zarar görmedi. Caminin içinde alkol alan herhangi birini de görmedim. Camiinin içinde birşeyler içen, tüketen ya da sigara içildiğini görmedim" şeklinde konuştu.

"POLİS CAMİYE MÜDAHALE ETMEDİ"

Atılan gazlardan kendisinin de etkilendiğini söyleyen tanık Savaş Dinç, "İçeride 15- 20 kişi yaralılara müdahale ediyordu. Yaralıların gözlerine ilaç sıkıyordu. Sabah herkes gitti. Sağlıkçılarda tıbbi malzeme içeren mavi torbalarla camiiden ayrıldılar. Ben olay günü dışarıda tahmini 15 bin kişinin olduğunu düşünüyorum. Polis camiiye müdahale etmedi. Polis müdahalesinden sonra yaralananlar ve gazdan etkilenenler camiye geldi. Kalabalık grup can havliyle gazdan korunmak için kapıya yüklenince kapının pimi attı. Kapı açıldı ancak kapı kırılmadı, kapı sağlamdı" dedi. Kameraların bulunduğu 1,5 metrelik direklerin sökülüp yere düşmesi sonucunda kameraların zarar gördüğünü söyleyen tanık Savaş Dinç, "Camiinin karşısındaki sosyal tesisin de kapı ve parmaklıkların söküldüğünü sabahleyin gördüm" diye konuştu.

DİĞER GÜVENLİK GÖREVLİSİ: CAMİDE HERHANGİ BİR SORUN OLMADI

Diğer tanık güvenlik görevlisi Sercan Özcan da "Gündüz nöbetçiydim. Davaya konu olay benim görevimden önce olmuştu. Nöbeti devraldığımda camide kimse yoktu. Nöbetim esnasında herhangi bir sorun olmadı. Ayrıca görev yaptığım sürede basın mensuplarını ya da başkasını camiye almadık" diye konuştu.

"BASINDA ÇIKAN FOTOĞRAFLAR YA BAŞKA YERDE ÇEKİLDİ YA DA MİZANSEL FOTOĞRAFLAR OLDUĞU GÖRÜŞÜNDEYİM"

Tanığın bu ifadesinin ardından söz alan bazı sanıkların avukatı da, "Tanık beyanlarımızdan ulaştığımız sonuç Bezm-i Alem Camii'ne basın mensupları girmemiş. Basında çıkan fotoğraflar üzerine dava açıldı. Basında çıkan fotoğraflar (bira kutusu) ya başka yerde çekildi ya da mizansel fotoğraflar olduğu görüşündeyim" ifadelerini kullandı.

"DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERDEYDİK, DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANDIK"

Hakimin davayı karar bağlayacağını söylemesi üzerine 6 tutuksuz sanığın son sözleri soruldu. Tutuksuz sanık Ahmet Küçükkayalı, "Doğru zamanda doğru yerdeydik. Demokratik hakkımızı kullandık. Yanlış bir şey yapmadık" dedi.

GEZİ PARKI ANA DAVASI İDDİANAMESİNDE NE VAR? 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ne girilmesi olayının da aralarında bulunduğu, 1 Haziran-4 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki Gezi Parkı odaklı eylemlere yer veriliyor. İddianamede 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Kamu görevini usulsüz üstlenme", "Kamu malına zarar verme", "Özel kıyafetleri usulsüz kullanma", "Suçluyu kayırma", "İbadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve "Hırsızlık" gibi suçlardan cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede toplam 220 şüphelinin, 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Diğer sanıkların ise 1,5 yıldan 21 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.