Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü: Poyraz Ali 5 yaşında, iki yıldır cezaevinde

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü... Poyraz Ali cezaevinde 5 yaşına girerken özgürlük talebine göz yumulmaya devam ediliyor. Poyraz Ali'nin yaşadıklarına ilişkin konuştuğumuz baba Emrah Bakır, "Poyraz Ali'ye gönderdiğimiz bir çocuk kitabı 'kapağı kalın' denilerek alınmadı. Oğluma doğum gününde gönderdiğim ahşaptan puzzle da 'ahşap' olduğu için alınmadı…

Ali Ufuk Arikan

Türkiye'de yaşanan "olağan" tutukluluk hikayelerinden biriydi Zeynep Bakır'ın yaşadıkları. Eyleme katılmak ve basın açıklaması düzenlemek gibi yasal eylemlerden "örgüt üyesi" olma iddiasıyla tutuklandı.

Oğlu Poyraz Ali de onunla birlike tutukluluğa ortak oldu. Ağır geldi yaşananlar Poyraz Ali’ye, “atipik otizm” teşhisi konuldu. Tedavi için anneye ihtiyacı vardı ve cezaevi koşulları tedaviyi engelliyordu. 

Bu yüzden Bakır ailesi büyük bir özgürlük çalışması başlattı. Aradan tam 2 yıl geçti. Poyraz Ali geçtiğimiz günlerde cezaevinde 5. yaşına girdi. Özürlük talebi ise hâlâ yanıt bulmuş değil.

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü... Poyraz Ali cezaevinde 5 yaşına girerken özgürlük talebine göz yumulmaya devam ediliyor.

KALIN KAPAĞI VAR DİYE ÇOCUK KİTABINA ENGELLEME

Poyraz Ali ve Zeynep Bakır'ın özgürlüğüne ilişkin yürütülen mücadeleyle ilgili konuştuğumuz baba Emrah Bakır, hukuki olarak hiçbir gelişme olmadığını dile getirdi. Yaptıkları türlü girişimlerden sonuç alamadıklarını belirten Bakır, "2016 Ocak ayı Zeynep'in denetimli serbestlik tarihi. Ancak cezaevi görevlileri 'siyasi tutuklu' olduğu gerekçesiyle bundan yararlanamayacağını ileri sürüyor. Zeynep bir anne, Poyraz Ali'nin sağlık sorunları var. Bunlar göz önüne alınmıyor" dedi.

Bakanlıkla yapılan görüşmelerden sonra cezaevinde bazı uygulamalarda kısmi düzenlemeler olduğunu, kreş ve tedavilere katılımda kimi iyileşmeler yaşandığını dile getiren Bakır, bunların da zaman içinde keyfi uygulamalarla zaman zaman geri alındığını söyledi. Her defasında yeniden mücadele vermeleri gerektiğini belirten Bakır, "Poyraz Ali'ye gönderdiğimiz bir çocuk kitabı 'kapağı kalın' denilerek alınmadı. Oğluma doğum gününde gönderdiğim ahşaptan puzzle da 'ahşap' olduğu için alınmadı. Oysa daha önce bize ahşap oyuncaklar gönderebileceğimiz söylenmişti. Sürekli değişen uygulamalarlar karşı karşıyayız" diye konuştu.