AKP'li yılların bildik yükseliş öyküsü: THY'nin yeni yüzü İlker Aycı

Çalışanların sırtından plansız büyüyen THY'nin yeni yönetim kurulu başkanı İlker Aycı, AKP'li geçmişiyle şaşırtmadı. Topçu'nun ardından Aycı, AKP'li yılların klasikleşmiş "taltif etme" öykülerinden birine örnek teşkil ediyor.

THY havacılık sektörünü hayrete düşürmeye devam ediyor. Plansız programsız büyümesini çalışanların sırtından sağlayan THY’nın, Yeni Yönetim Kurulu Başkanı'nın bol temennili ve semavi yakarışlı konuşması sadece THY çalışanlarının değil, yolcuların da içini rahatlatmıyor.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun istifasıyla boşalan Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Yönetim Kurulu Üyesi İlker Aycı atanmış, Temel Kotil ise başkanvekili olarak görev almıştı. Koltuğunu Aycı'ya bırkan Kotil,  geçtğimiz günlerde uçak kazalarını engellemek için bekar pilotlara ‘evlenin’ çağrısı yaparak havacılık camiası kadar kamuoyunu da hayrete düşürmüştü. 

İLKER AYCI KİMDİR?

1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmaya başlayan ve ardından başkan danışmanı olan Aycı, 2001-2004 yılları arasında AKP İstanbul örgütü kurucu üyesi ve il yönetim kurulu üyesi. 2004 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi encümenine AKP’den üye olarak seçilen, AKP kontenjanından İstanbul Büyükşehir Belediye meclis üyeliği yapan, AKP grup yönetim kurulu üyesi sıfatına haiz İlker Aycı Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı başkanlığı yaptığı dönemde bazı haberlere konu olmuştu. Başdanışmanına, brüt 51 bin, net 30 bin tl maaş ödeyen, Audi marka makam aracını özensiz ve savurganca kullanmaktan dolayı uyarı cezası alan Aycı adeta ödüllendirilerek, Avrupa’nın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan THY’nin başına getirildi.

AUDI İLE İSTANBUL SEFASI UÇAKLA SAN FRANSİSCO

Yine Aycı, THY'nin ilk San Fransisco hattı uçuşunu, San Fransisco'ya kadar giderek teyit etmesiyle biliniyor.

Danışmanlarına verdiği net 30 bin TL lik maaş ile gündeme gelen Aycı'nın bu ödemeleri "halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyecek ve adalet ilkesine zarar verebilecek mahiyette" bulunmuş ayrıca kendisi Etik kurul incelemesinden geçerken, başında bulunduğu ajans, teftiş kurulu ve sayıştay incelemesinden geçirilmişti.

THY ÇALIŞANLARINI NE BEKLİYOR?
Aycı'nın Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı başkanlığı sırasında çok sayıda kişiyi haksız yere işten çıkardığı, işten çıkarılmalardan hemen sonra yerlerine aynı statüde başkalarını aldığı, uzmanlara psikolojik baskı (mobbing) uyguladığı ve bir daire başkanını zorunlu olarak başka bir şehirde görevlendirdiği iddiaları karşısında Etik Kurul bu eylemlerde kanunun; "kamu görevlileri gerçek veya tüzel kişilere öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama yapamazlar" hükümlerine aykırılık tespit etmiş, bunun karşısında Aycı gerekli savunmayı vermiş; "İhtiyaç üzerine (görevden aldıklarının) yerlerine sayın Başbakan'ın onayı ile yeni atamalar yapıldı” demişti.

AYCI, TAPELERDE DE YERİNİ ALMIŞTI
Türkiye'nin ulusal havayolu şirketi olan ve halen büyük bir kısmı kamuda olan THY'yi, AKP'nin kendisine kasa yapalı hayli zaman oluyor. Başına geçirdiklerini ayrı, ihale işlerinde ayrı, alım yaptıklarını ayrı ihya eden THY, havacılık camiasını bu yönü ile de hayretlere düşürüyor.

25 Aralık yolsuzluk operasyonunun polis fezlekesinde de adı geçen Aycı'nın, Haramzedeler isimli Twitter kullanıcısının yayınladığı tapelere göre, Bilal Erdoğan'ın "Sen dar gelirlisin, nasıl o evi alacaksın" diye şakalaştığı, sonra da ev alması için "yardım" ettiği kişi olduğu iddia ediliyor.

Polis fezlekesinde işadamları Cengiz Aktürk ve Usame Kutub’la o dönemin belediye danışmanı İlker Aycı’nın Etiler Polis Okulu arazisinin AVM, rezidans ve otel yapılmak üzere kendilerine verilmesi için dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdığı ortaya çıkmıştı.

Aycı'nın THY Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirilmesiyle, mektubun ilgiliye ulaştığı üstüne bir de THY'nin armağan edildiği yorumları yapılıyor.