Af teklifi Meclis'te: İçeriğinde neler var, kim ne diyor?

MHP'nin seçim öncesi vaatlerinden olan af teklifi bugün Meclis'e sunuldu. Teklifin ardından gözler şimdi AKP'nin alacağı tavra çevrilmiş durumda.

MHP uzun süredir devam eden tartışmaların ardından hazırladığı af teklifini Meclis'e sundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Alaattin Çakıcı'ya yaptığı ziyaret sonrasında gündeme gelen af teklifine AKP, CHP ve HDP'den mesafeli açıklamalar gelmişti.

AF TEKLİFİNİN KAPSAMINDA NELER VAR?

MHP'nin Meclis'e sunmuş olduğu teklif, 19 Mayıs 2018'den önceki suçları kapsıyor ve cezalarda 5 yıl indirim öngörüyor. Teklifte "devlete karşı işlenen suçların kapsam dışı" olduğu belirtiliyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “253 bin civarında tutuklu ve hükümlü var. Düzenleme çıktığı zaman 162 bin tutuklu ve hükümlü yararlanabilecektir. faydalanabilecektir. Teklif cezalarda 5 yıllık indirimi kapsıyor” demişti.

MHP tarafından Meclis'e sunulan af teklifinin kapsamı şu şekilde:

"Cezaevlerinde fiziki koşullar oldukça yetersizdir. Doluluk buradaki insanların insan haklarına aykırı şekilde olmalarına neden olmaktadır. Türkiye'de 449 cezaevinin kapasitesi 211 bin 274'tür. Dün itibariyle cezaevlerinde toplam 253 bin 535 kişi bulunmaktadır. Cezaevi şartlarında insanların sağlığı bozuluyor, onur ve haysiyetle yaşamak zorlaşıyor. Fiziki yetersizlikler provokasyonlara açık halde. Teklifte 19 Mayıs günü esas alınmıştır. 19 Mayıs 2018 sonrasındaki suçlar kapsam dışı bırakılmıştır. Düzenlemeden faydalanacak kişi sayısı 162 bin 989. Amacı 19 Mayıs 2018 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten önce işlenen kanunla ayrı tutulanlar hariç 5237 TCK, 765 eski TCK ile özel kanunlardaki suçlar bakımından toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılması ve sonucu olarak infazı kalmayanların salıverilmesidir. Bir defaya mahsus 5 yıl indirilir, indirim sonrasında infazı gereken ceza kalmazsa hükümlü salıverilir. Kovuşturma evresinde ise görevsizlik kararı, cezanın alt sınırı, soruşturma evresinde alt sınır göz önüne alınarak bir defaya mahsus 5 yıl indirim ile değerlendirilir. Bir defaya mahsus 5 yıl indirimin tekrarının sebebi şudur; cezaevlerinde hem tutuklu hem hükümlü bir de davası açılmak üzere olan sanıklar vardır. Bunun için tekrarlamak zorundayız. Alt sınırın belirlenmesinde TCK 61’deki ölçütler esas alınarak teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, ceza indirim gerektiren şahsi sebepler göz önünde bulundurulur. Salıverilen hükümlülerin hapis cezasını gerektiren suç işlemeleri ve kesinleşmesi halinde yapılan indirim geri alınarak cezaların infazına başlanır."

KİM, NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu konudaki temel ilkemiz şudur; eğer bir af, devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa, bunun af yetkisi devlette değildir. Biz o yetkiyi devlet olarak kendimize alamayız. Düşünün ki bir ailede, bir kişinin eşi, kardeşi öldürülmüş, devlet olarak biz bunu affedebilir miyiz? O yetki ancak o ailenin kendine aittir. Bunun dışında parasal suçlar, hırsızlık, şu, bu... Aynı şekilde edebilir miyiz? Bu afla ilgili talebin içeriği A'dan, Z'ye ancak Meclis'e gönderildiğine göre bunların üzerinde arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yaparlar. Bakılır, atılabilecek adım varsa, üzerinde durulur. Ama şu anda televizyonlarda konuşulanlara bakıldığı zaman, tabii bunlar genelde kişileri de ilgilendiren bir konu... 164 bin veya 162 bin kişi... Bunların devletle alakası noktasında arkadaşlarıma sordum. 'Devlete karşı işlenmiş bu tür veya bu sayıda bir suç söz konusu değil' dediler. Gelsin, görürüz, bakarız, üzerinde çalışırız. Ona göre de atılabilecek adımlar varsa, buna göre atarız veya nereye kadar, ne kadarı ayrı bir konu. Bunlar üzerinde çalışırız.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: (AKP'nin af konusunda isteksiz açıklamalarını soran gazetecilere verdiği yanıtta) : "Doğru bir davranış. Ülkeyi yönetiyorlar. Hemen aceleyle, dolduruşla, dört lafla bir strateji ortaya koyarlarsa işleri var. Seçimi de dikkate alırsanız 5 ay var. Recep Tayyip Erdoğan Bey'in böyle bir boşluğa düşeceğini zannetmiyorum. Çok daha dikkatli davranacak ve tecrübesini konuşturacaktır" diye cevap verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Sayın Bahçeli ısrarla 'Af' diyor ama Erdoğan'dan bir şey çıkmadı. Biz ilke olarak affı doğru bulmuyoruz.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Meclis'in açılmasıyla bir genel affın gündeme gelmesi gerekir diye düşünüyorum. Bazı yüz kızartıcı suçlar kenarda tutularak genel af getirilmesi Türkiye'yi rahatlatacaktır. Benim şahsi fikrim bu. Af konuşulacaksa alanı genişletilmeli, çok zor durumdaki insanlara bir umut ışığı yakılmalı. 500 bine yakın kişi denetimli serbestlik içinde. 70 bin tutuklu var geri kalanı mahkum 246 bin cezaevlerinde insan var ve her geçen gün artıyor. İnsanlar patlama noktasında ve buna devletin çözüm bulması gerekir. Af, cezaevlerinin ve cezaevlerinde yakınları olanların en önemli konusu.