Sayfa yolu
VİDEO - İşçiler Petkim yarımadasındaki sendikasızlaştırma operasyonuna direniyor
soL-İzmir
Yayın Tarihi: 11.04.2017 , 12:22 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 05:41
Azerbaycan devlet petrol şirketi olan Socar Türkiye bünyesindeki Star rafineri işçilerinin bir bölümüne dayatılan "Petkim'e geçmeleri" önerisine karşı işçilerin direnişi sürüyor. Amacın, Star rafinerisini sandeikasızlaştırmak olduğunu belirten işçiler, bugün Petkim kapısında toplandı.
"Direne direne kazanacağız" sloganı atan işçiler, Socar petrol tekelinin dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini ifade ettiler. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu'nun da aralarında olduğu bazı dernek, platform, siyasi parti temsilcileri de işçilere destek için Petkim kapısı önüne geldi.
"SERMAYEYİ ALT EDECEĞİZ"
Burada konuşan Salih Karadayı, "Bir vurulduk bin doğduk. Yine de bu kalabalıklar bizleri zafere götürecektir. Yılmayın değerli kardeşlerim. Birlşetiğimiz, örgütlendiğimiz sürece hiç yenilmedik, hep galip geldik. Siz de yenilmeyeceksiniz, sermayeyi alt edeceğiz" dedi.
NE OLMUŞTU?
Socar adlı petrol tekelinin dayatmaları ve sendikasızlaştırma operasyonlarına karşı Star ve Petkim işçileri dün saat 18.30'a kadar eylem yapmıştı. Eylem bugün de sürdü.
İşçiler dün 16.00-24.00 vardiyasında yarım gün iş bırakmıştı. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, işçilere hitaben konuşmasında şunları söylemişti:
“Bugün bir olay gelişti. Socar yönetimi Star Rafinerisi’nde çalışan arkadaşlarımıza ‘ya hepiniz Petkim kadrosuna geçin, bugün ya da yarın itibariyle, eğer geçmezseniz ayın 12’si itibariyle hepinizin iş akitlerini feshedeceğiz’ denildi. İyi niyetimize ve sabah yapmış olduğumuz açıklamalara rağmen işverenin bugün yapmış olduğu bu hareket asla affedilemez, biz onun için buradayız. Bu kavga bugünden itibaren burada başlamıştır arkadaşlar. Geçmişe dönmek istemiyoruz, ta 2012 yılında Star rafinerisi adına alınan personelin ne amaçla alındığını biz çok iyi biliyoruz. O zaman da bu uygulamanın yanlış olduğunu söylemiştik. İşverenin niyeti, rafineride örgütlü arkadaşları soyutlamak ve Star’a tamamen beyaz yakalı adı altında örgütsüz, sendikasız ve çalışma kuralı olmayan bir işçi grubu oluşturmak.”
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
