Türkiye'de 2015'te yaşanan restorasyon faciaları

Çevreden sanata kadar AKP eliyle gerçekleştirilen tahribatlar 2015'te de sahnedeydi. Ormanların talan edilmesi, işçi ölümleri, emek sömürüsü derken, AKP eliyle yapılan tahribatı tarihi eserler üzerinde de artık sıkça görüyoruz. Başarısız restorasyon haberlerine her geçen gün bir yenisinin eklendiği 2015'te facia olarak nitelendirebileceğimiz 11 restorasyon skandalını sizin için…

Nurdan Yıldırım

​1-Mimar Sinan’ın bilinen son yapıtı Atik Valide Külliyesi’nin şifahanesi, yapılan restorasyon sonrası Mimar Sinan'ın eseriyle alakası olmayan, tanınmaz bir hale getirildi.

2-Bodrum'da Helenistik Dönem’e tarihlenen 2500 yıllık mezarların üstü yol geçeceği için AKP İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp’in katıldığı bir törenle kapatılıp, yol trafiğe açıldı.

3-Fatih'te İstanbul'un en eski sivil mimarlık örneklerinden biri olan ve hakkında "çivi bile çakılamaz" kararı bulunan tarihi bir bina belediye ekipleri tarafından gece yarısı iş makinaları ile yıkıldı.

4-İstanbul Fatih'te bulunan Mesnevihane Cami'ne uygulanan restorasyonda yığma taş üzerine mevlevî sikkesi biçiminde alemi olan minare üzeri tamamen düzleştirilerek beyaza boyandı.

5-Dünya’nın ikinci büyük mozaik sergileme alanı olan yeni Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki Roma dönemi mozaiklerinin, yeni müzeye taşınma sırasında bir restorasyon skandalına kurban gitti.

6-İznik'te bulunan Erken Bizans döneminde inşa edilmiş bir kilise yapısı olan Ayasofya, 2011 yılında oldu bitti ile cami olarak kullanıma açıldı ardından 2015 yılında "restorasyon" çalışmaları kapsamında buzlu camdan kapı takıldı.

7-Rıza Sarraf Kanlıca’daki yalısına kaçak kat çıkması ve asansör eklemesinin ardından, "yıkılamaz" kaydı olduğu ileri sürülen Kandilli’deki tarihi köşkü yıkarak bir kat fazla ve aslına uygun olmayan şekilde yeniden inşaa etti.

8-Bursa'da bulunan 420 yıllık Sinan Paşa Külliyesi'nin duvarı restorasyon çalışmalarında kamyon giriş ve çıkışları için yıkıldı.

9-Altındağ Hamamarkası semtindeki 400 yıllık Zeynel Abidin Camii'nin restorasyon sırasında  kalitesiz malzeme kullanması ve özensiz çalışma sonucu duvarı çöktü.

10-Sivas'ta Selçuklu hükümdarı​ 1. İzzeddin Keykavus’un türbesinin  iç bölümündeki sandukaların orijinal bölümleriyle, restore edilmiş bölümler arasında büyük bir uyumsuzluk olduğu ortaya çıktı.

11-İstanbul’un Şile ilçesinde 2000 yıllık “Ocaklı Ada Kalesi” de denilen kalenin restorasyonunun tamamlanınca kale"Sünger Bob"a dönüştü.