TKP'den Soma'nın yıl dönümünde açıklama: Bu düzen değişmeli

Soma Katliamı'nın 3. yıl dönümüde bir açıklama yapan Türkiye Komünist Partisi, bu düzende patronların kâr hırsının dizginlenemeyeceğine dikkat çekerek, "işçilerin yaşaması için sosyalizm" dedi.

Haber Merkezi

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın 3. yıl dönümünde, Türkiye Komünist Partisi (TKP) bir açıklama yaptı.

3 senede hiçbir şeyin değişmediğini belirten TKP, yalnızca madenlerde değil, tüm iş kollarında yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekerek, "Bu düzende patronların kâr hırsı dizginlenemez" dedi.

Madenlerdeki cinayetleri "fıtrat" olarak nitelendiren Erdoğan'ın bu dzenin temsilcisi olduğunu vurgulayan TKP, iş cinayetlerini önlemek için bu düzenin değişmesi gerektiğini belirtti.

TKP tarafından yapılan açıkama şöyle:

Bu düzen değişmeli

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden tam üç yıl geçti. Aradan geçen üç yılda değişen tek bir şey bile yok.

Dava sonuçlanmadı, işten çıkarılan işçilerin tazminatları ödenmedi, şirket madencilik faaliyetine kesintisiz devam etti, hükümet ocakları maden patronlarına peşkeş çekmeyi sürdürdü.

Üstelik maden ocaklarında ölümler, Soma katliamından sonra da devam etti. Ermenek’te, Şırnak’ta, Zonguldak’ta yüzlerce maden işçisi kömür çıkarmak için girdikleri ocaktan toprağın üzerine bir kere daha çıkamadı. Yüzlerce inşaat işçisi, kâh yüksekten düşerek, kâh üzerine yıkılan betonun altında kalarak yaşamını yitirdi. İşçiler kamyon kasalarında, tezgâh aralarında, servis araçlarında her gün can verdi.

301 madencinin ölümünden sonra hiçbir şey değişmedi.

Çünkü bu düzende hiçbiri değişmez!

İş cinayetlerinin nedeni patronların kâr hırsıdır. Bu düzende patronların kâr hırsı dizginlenmez.

Madenlerdeki iş cinayetlerini işin fıtratı olarak niteleyen Erdoğan, bu düzenin arızası değil temsilcisidir. Bu düzende iş cinayetleri önlenemez. İş cinayetleri, işçilerin değil kapitalizmin fıtratındandır.

Oysa iş cinayetleri önlenebilir.

İşçilerin can güvenliğini sağlayacak koşulların patronların maliyeti olmadığı bir düzen var.

O düzen sosyalizmdir.

Biz o düzeni istiyoruz. O düzen için mücadele ediyoruz. Sadece insanın insanı sömürmesinin son bulması için değil, işçilerin yaşam hakkı için de sosyalizm gerek.