soL HD | Tarihte bugün: Gazeteci Metin Göktepe katledildi

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da polis tarafından gözaltında öldürüldü. Göktepe'nin cenazesine ve sonuç davasına ait görüntüler, Associated Press'in (AP) erişime açtığı arşivde yer aldı.

Bundan tam 22 yıl önce 8 Ocak 1996'da Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe polislerce dövülerek katledildi. 

Göktepe katledildiğinde 28 yaşında, halka yalan söylememeyi düstur edinmiş bir gazeteciydi. "Mutlaka ben izlemeliyim arkadaşlar" diyerek, Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen tutukluların cenazesini izlemek için Alibeyköy'e gitmişti. Ancak, basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı. Yüzlerce insanla birlikte gözaltına alındı ve Eyüp Kapalı Spor Salonu'na götürüldü. Burada polislerin şiddetine maruz kaldı, öldürüldü.

Hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda cinayeti gizlemeye çalıştı. 

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, Metin Göktepe’nin gözaltına alınmadığını; Eyüp Cumhuriyet Savcısı Erol Canözkan gözaltına alındığını ancak sonra çay bahçesinde otururken fenalaşarak sandalyeden düştüğünü; İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan ise spor salonunun duvarından düşerek öldüğünü iddia etti.

TANIKLAR ANLATIYOR

O dönem 32. gün hazırladığı belgeselde tanıklar katliamın nasıl gerçekleştiğini anlatmıştı. soL HD olarak belgeselden derlediğimiz bir bölümü sizinle paylaşıyoruz: