Müftü tasarısının altından bu çıktı: Nikah kıyma yetkisi imamlara verilecek!

AKP'nin müftülere nikah kıyma yetkisinin altından da imamlar çıktı. "İş yükü" gerekçe gösterilerek nikah kıyma yetkisi imamlara da verilecek.

Resmi nikâh kıyma yetkisinin il ve ilçe müftülerine de verilmesine yönelik hazırlanan gerici kanun tasarısı büyük tepki çekerken, AKP'nin bir diğer hazırlığı daha ortaya çıktı.

Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, müftülerin talebe yetişemeyeceği gerekçesi ileri sürülerek nikâh kıyma yetkisini imam ya da vaize devretmeleri, resmi işlemlerin ve imzaların müftüler tarafından yapılması planlanıyor. Yetki, müftüler tarafından alt kadrolara devredilirse imam ya da vaizlerin kıydığı nikâhların resmileştirilmesi ve denetimiyle ilgili bir mekanizma üzerinde çalışılıyor.

Müftülerin yetkisini alt kadrolara devretmelerinin gerekçeleri ise şöyle sıralanıyor:

- Köyde, küçük beldelerde, kırsalda/taşrada yaşayıp müftü nikâhı isteyenlerin taleplerinin tümünün karşılanması zor.

- Müftünün sorumluluk sahasındaki geniş il sınırları, ulaşım, terör bölgelerinde güvenliğinin sağlanması gibi gerekçelerle her nikâha gidebilmesi, yetişebilmesi mümkün değil.

- Müftü nikâhına erişebilmenin maddi koşullarının (ne kadar ücret alacaklarının) belirlenmesi gerekiyor. Teşvik edici olacak ve suiistimalleri önleyecek bir uygulama getirilecek.- Müftü nikâhına erişebilmenin maddi koşullarının (ne kadar ücret alacaklarının) belirlenmesi gerekiyor. Teşvik edici olacak ve suiistimalleri önleyecek bir uygulama getirilecek.

- Müftülerin yoğun talep karşısında yapacakları tercihler eşitsizlik tartışmalarına yol açabilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bu yetkinin imamlara da verilip verilmeyeceği tartışmalarına ilişkin,  “O konuda hassas olmak lazım. İlçe ve il müftülerine yetki veriliyor sadece. Tasarıda ‘Şuna devredilir’ demiyor. Bence böyle de kalmalı. Müftü kıysın nikâhı; imam niye kıysın?” demişti.