MEB bürokratı atanmayan öğretmenlere 'akıl' verdi: Turist rehberi olun!

100 bin ihtiyaç için 1 milyon öğretmenin beklediğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, öğretmen adaylarına "Atanmıyorsanız turist rehberi olun" diye akıl verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, 100 binin altında öğretmen ihtiyacı bulunduğunu, 1 milyon öğretmenin atama beklediğini belirterek, “Her üniversite bitiren iş beklentisiyle hayata atılıyor. Bu arkadaşlarımızın öğretmen olamazlarsa başka hangi tür sektörlerde çalışacaklarını düşünüp müfredatı ona göre hazırlamamız lazım. Rakamlar ortada. Örneğin tarihte ihtiyaç yok, felsefede yok. Tarih bitiren ne olabilir? Antalya turizm şehri, turist rehberi olarak çalışabilir” dedi.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Doç. Dr. Aktekin, Türkiye Özel Okullar Derneğince düzenlenen “Eğitimde Öngörüler" başlıklı sempozyumda verdiği konferansta, 92 eğitim fakültesinde yaklaşık 230 bin öğrenci okuduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönem lisans öğrencilerinin, eğitim fakültelerinde okuyanların kamuda öğretmen olarak istihdam edilme şansı yok, bu diğer bölümler için de geçerli. Mühendislik için de, ziraatta öyle ama öğretmenlikle ilgili algı; öğretmen istihdamı büyük oranda kamuda gerçekleştiği için bazı dönemlerde ihtiyacın altında olduğu için garantili iş alanı olarak görülüyordu. Kontenjan artınca her bölüme daha fazla sayıda öğrenci katılıyor. Eğitim fakültelerinden mezun olan ama KPSS’de başarılı olamadığı için kamuya atanamamış ya da özel okullara atanamayanlar kendilerini atanamayan öğretmen olarak tanımlıyor. İş arayan üniversite mezunu mu bunlar, atanamayan öğretmenler mi? Kendi alanında birinci olan kişinin tek alternatifi kamuda memur olmak mı? 10 yıl sadece KPSS’ye giren arkadaşlarımız var. Zihnen arkadaşları ‘öğretmensin başka şey olamazsın’ diye şartlandırdığımız için kötülük yapıyoruz. Kavramsal olarak tanımları değiştirmeliyiz."

653 bin 899 lisans öğrencisinin öğretmen olmak umuduyla beklediğini, önceki mezunlarla 1 milyon civarında öğretmen adayı bulunduğuna dikkat çeken Aktekin, “Bu arkadaşlarımızın öğretmen olamazlarsa başka sektörlerde istihdamı için seçmeli derslerle transfer edilebilir beceriler edinmelerini