Sayfa yolu
KHK ile kapatılan ilk kültür sanat dergisi: İnsanlık kültürü kararnameyle susmadı, susmaz
Yayın Tarihi: 01.11.2016 , 09:59 Güncelleme Tarihi: 29.09.2025 , 22:11
KHK, operasyon ve sansürle basına yönelik baskı sürerken, geçtiğimiz günlerde çıkarılan KHK ile ilk kez bir kültür sanat dergisinin kapatılması kararı alındı.
Evrensel Kültür dergisinin kapatılması kararına ilişkin konuştığumuz derginin editörlerinden Çağdaş Günerbüyük, "Evrensel Kültür yayın hayatı boyunca insanlığın kültürel birikimini, emeğin yaratıcı gücünü yansıtıp geliştirmeye önem veren bir dergi oldu. Bu yönetenlerin işine elbette gelmez. Ama insanlık kültürü kararnameyle susmadı, susmaz" ifadelerini kullandı.
Günerbüyük'ün soL'a açıklamaları şu şekilde:
KHK ile kapatılan ilk kültür sanat dergisi Evrensel Kültür oldu. Buradan başlayalım isterseniz, kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ne kadar antidemokratik bir şekilde yönetildiğimizi, ülkede yaşayan herkes her dakika yeni gelişmelerle tecrübe ediyor. 25 yıllık bir kültür sanat dergisinin yayınına hukukla ilgisi olmayan bir kararla son verilmesi de bunun örneklerinden biri.
Evrensel Kültür yayın hayatı boyunca insanlığın kültürel birikimini, emeğin yaratıcı gücünü yansıtıp geliştirmeye önem veren bir dergi oldu. Bu yönetenlerin işine elbette gelmez. Ama insanlık kültürü kararnameyle susmadı, susmaz.
Evrensel Kültür kısa süre önce 25. yaşını tamamlamıştı. 299 sayılık serüvenin ardından 300. sayıya hazırlanılıyordu. 300. sayının konusu ne olacaktı? Evrensel Kültür bu sayıya nasıl bir kapakla hazırlanıyordu veya hazırlanmak isterdi?
Kasım için hazırlayıp bitirdiğimiz sayı 299. sayıydı. Ekim Devrimi'nin 100. yılına girmemiz vesilesiyle devrim ve kültür ilişkisini tartışıyorduk, bir önceki sayıdan başlayarak. Devrimden sonra kültür ve sanat dosyasının yer aldığı sayı henüz basılmamıştı.
Kapatma kararının ardından "susmuyoruz" denilmişti. Bundan sonra Evrensel Kültür yoluna nasıl devam edecek?
Evrensel Kültür çeyrek yüzyılı tamamladı. Kapatma kararı sonrası okurlarımızın, dostlarımızın tepkilerinde de gördüğümüz üzere, farklı kuşaklardan okurların arşivlerde sakladığı, yeniden başvurduğu bir birikim bıraktı. Bu gurur bizim kadar, halktan yana sanatçıların, aydınların, işçi sınıfının, emekçilerindir.
Evrensel Kültür kapandı ama onu var eden birikim daha da genişleyerek, sözünü daha güçlü olarak söylemek için vakit kaybetmez, biliyoruz.
Kapatma kararı sonrası yaptığınız açıklamanın en çarpıcı bölümlerinden biri "Kapatma kararnamesinin altında bir sürü imza var. Eminiz, hiçbiri Evrensel Kültür’ün 299 sayısından bir tekini bile okumamıştır" ifadeleri oldu. Bir kültür sanat dergisini kapatma kararı veren kurulun, iktidarın kültür-sanata dair en ufak bir fikrinin bile olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kültür sanata dair fikirleri vardır elbette, bu daha çok yıkımı, sansürü, piyasa egemenliğini ve gericiliği güçlendirmeyi içerir olsa olsa. Dergimizi okuyup bilmedikleri tahminimizi, kapatma kararını verirken şu ya da bu yazıya dayanmamalarından çıkarıyoruz. Bir de, bilseler, gücümüzü aldığımız birikimin kararnameyle, tehditle, yasakla susmayacağını, daha da güçlü sesleneceğini fark ederlerdi belki de. Yaşayarak görecekler.
Şimdilik son sözümüz olsun: Daha son sözümüzü söylemedik. Biz susmuyoruz. Siz de susmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
