Kapağı İngiltere'ye atmaya çalışan Murat Belge'nin günah galerisi...

Türkiye'nin AKP-Fethullah Gülen cemaati koalisyonuyla karanlığa mahkum edilmesi sürecine tam destek veren liberal cenahın simge isimlerinden olan Murat Belge, 'risk altındaki akademisyenler' kontenjanından Oxford Üniversitesi'ne 'iltica' etmek için başvurdu. İşte İngiltere'ye kaçmak isteyen Belge'nin günah galerisi...

Haber Merkezi

Kurulduğu 2001'den beri AKP'ye tam boy destek veren, hatta bir süre AKP'nin hayata geçirdiği "çözüm süreci" projesinde "akil adam" olarak görev yapan liberal cenahın simge isimlerinden Murat Belge, Oxford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olmak için Britanya merkezli Risk Altındaki Akademisyenler Konseyi’ne başvurdu. 

Türkiye'nin AKP-Fethullah Gülen cemaati koalisyonuyla yönetildiği yıllarda, bu koalisyona her düzeyde destek veren ve arka çıkan Murat Belge'nin, yaratılmasına katkıda bulunduğu bu "cehennem"den kaçmak istemesi, akademi, basın, yayın çevrelerinde ve sosyal medyada alay konusu oldu. 

Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Murat Belge, Britanya merkezli Risk Altındaki Akademisyenler Konseyi’ne başvurdu. Belge, Oxford’a gidişi için konseyin mali fonundan ve prosedür desteğinden de faydalanmak istedi.

Belge'nin ilk yararlanacağı mali fon elbette bu değil. Fethullah Gülen cemaatinin Abant toplantılarına katılıyordu. Yıllarca Gülen'in sağ kolu olan Nurettin Veren’in ifadesine göre Abant toplantılarına katılanlara, zarf içinde 2-3 bin dolar verilmekteydi. Belge, bu bilgiyi bugüne dek hiç yalanlamadı. 

İşte Murat Belge'nin günah galerisi...

'MEVCUTLAR İÇİNDEKİLERDEN AKP YÖNETSİN'

Belge, AKP'nin kurulduğu 2001'den itibaren bu partiye çeşitli düzeylerden destek verdiğini hiç gizlemedi. AKP-Fethullah Gülen cemaati koalisyonunun zirvede olduğu günlerde, 2008'de Gazeteport'a verdiği demeçte, "Mevcutlar içindekilerden, AKP yönetsin diyorum” demişti. Belge’nin “AKP yönetsin” derken gerekçesi ise evlere şenlikti. Belge’ye göre AKP yönetmeliydi çünkü alternatifi yoktu!

YETMEZ AMA EVETÇİ TAYFANIN ÖNDE GİDENİ...

AKP'ye destek veren akademisyen, yazar, gazeteci, sanatçı güruhunun oluşturduğu "Yetmez Ama Evet" tayfası, 12 Eylül 2010'da referandumda güçlü bir "evet" propagandası yapıyorlar ve AKP-Fethullah Gülen koalisyonundan medet umuyorlardı. Bu güruhun simge isimlerinden biri yine Murat Belge'ydi. "Gerekirse mezardaki ölülere bile evet oyu kullandırın" diyen Fethullah Gülen'le birlikte Murat Belge ve şürekâsı da AKP'ye adeta bir hayat öpücüğü veriyorlardı. 

2010 referandumu öncesinde Belge, "AKP bir plebisiter diktatörlük kurmayı planlıyor mu?" diye sormuş ve şöyle cevaplamıştı: “Varolan koşullarda bence bu anlamlı bir soru sayılmaz..., tersine [pakette] demokrasi yönüne ağırlık koyan değişiklikler öngörülmüş."

AKP FAŞİZMİNİN KATLETTİĞİ METİN LOKUMCU'YA 'ERGENEKONCU' DEDİ

2011 seçimleri arifesinde Erdoğan'ın Hopa mitingi öncesinde bölgedeki HES'leri protesto ederken polisin sıktığı tazyikli su ve biber gazıyla katledilen emekli öğretmen Metin Lokumcu'yu hatırlarsınız. Lokumcu'nun cenazesi daha kaldırılmadan, Murat Belge yine kalemi alıp eline, AKP'ye methiye düzüyor ve Lokumcu'yu da "Ergenekoncu" ilan ediyordu. Belge, Lokumcu’nun ölümünü “birilerinin AKP’ye oy kaybettirme çalışmasına” bağlayacak denli şirazesini, izanını ve insafını kaybedecekti. 

AKP'NİN "AKİL ADAMI"

AKP'nin adamı Murat Belge, 2013'teki "çözüm süreci" ya da "barış süreci" denilen projede yine sahne alıyor ve 63 akil adamdan biri oluyordu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne giden ekip içinde yer alıyor ve AKP'nin "çözüm süreci"nin bir parçası haline geliyordu. 

BELGE GERİ ADIM ATTI MI? 

Murat Belge'nin son dönemlerde "kandırıldık" dediğini, sonra çark ederek "kandırılmış değilim" dediği çok yazılıp çizildi. 2015 seçimi öncesinde "Kendimi kandırılmış hissediyorum" diyen Belge, seçimden sonra kaleme aldığı bir yazıda, "Kandırılmış filan değilim" diyordu. Hatta AKP'ye yeniden destek verilebileceğinin sinyalini şu sözlerle veriyordu: 

"Şu yakınlarda, yeniden biçimlenen Türkiye’de, siyasi kutuplaşma gitgide 'demokrasi/ demokrasi yokluğu' eksenine doğru kayıyor. Hangi partiyi desteklediğimiz değil, hangi demokratik adımı desteklediğimiz önem kazanıyor. Beğenmediğimiz 'parti' böyle bir adım atabilir, kendi partimiz buna engel çıkarabilir. Bunlar zaten fiilen oluyor, olmakta."

MURAT BELGE GERÇEKTEN PİŞMAN MI?  

Bu sorunun yanıtı: Hayır. 

Pişman olmadığı birkaç ay önceki demecinden anlaşılıyor. 

İflah olmaz bir AKP'li olan Murat Belge, birkaç ay önce Ahval News'tan Eylem Yılmaz'a verdiği röportajda AKP destekçiliğini çeşitli düzeylerde sürdürüyordu. Belge kelimesi kelimesine şunları söylüyordu: 

"Vaktiyle solun savunduklarını, AKP oy potansiyeline sahip ve müslüman bir parti olarak adım adım yapıyor." 

Sadece bu deli saçması sözleri bile Belge'nin asla pişman olmadığını kanıtlıyor!