Kadiri tarikatı anaokulu adı altında ilk 'sıbyan mektebi'ni İzmir'de açtı!

Abdulkadir Geylani’nin kurucusu olduğu Kadiri tarikatı, İzmir Karşıyaka’da ilk anaokulu adı altında ilk "sıbyan mektebi"ni açtı. Cumhuriyet Mahallesi’nde faaliyete geçen "okulun" kapısına “Anaokulu ve sıbyan mektebimiz açılmıştır” yazısı asıldı.

Tarihte Abdülkadir Geylani'ye dayandırılan Kadiri tarikatı İzmir’de ilk "okul"unu açtı. Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nde faaliyete geçen okulun kapısına iletişim adreslerinin yanı sıra, “Anaokulu ve sıbyan mektebimiz açılmıştır” yazısı asıldı. Faaliyetine ilk olarak Karşıyaka’dan başlayan tarikat, öğrenciler için program hazırladı.

Egedesonsöz’de yer alan habere göre, tarikat anaokulunun bir yetkilisi, “Burada Halk Eğitim Merkezi ile birlikte sabah erken saatlerinde boyama başta olmak üzere çocukların gelişimi için kurslar yapıyoruz. Öğle yemeğinin ardından saat 15.00’e kadar Kur’an-ı Kerim öğretiyoruz. 3 yaşından itibaren çocukları alıp burada eğiteceğiz. İlköğretim çağına gelmemiş çocukları burada misafir ediyoruz. Biz yasal bir vakıfız ve yaptığımız yanlış bir şey yok” dedi. 

Vakıf yetkilisi öğrencilerden para alınmadığını vakfın bağışlarla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Öte yandan, binanın kapısındaki yazıda cuma günleri kadınlar, cumartesi günleri erkekler için ikramlı sohbetlerin olduğu da duyuruldu. 

SIBYAN MEKTEBİ NEDİR?

Sıbyan mektebi, Osmanlılarda geneksel ilköğretim kurumu idi. Dâru’t‐ta’lim, Dâru’l‐ilm, Muallimhâne, Mekteb, Mektephâne, Mahalle Mektebi, Taş  Mekteb, Mekteb‐i ibtidaiye ve Sıbyan Mektebi adlarıyla da bilinir. Bu mekteplerin hocasına muallim, yardımcısına kalfa, öğrencilerine de talebe, sûhte, tilmîz, puser ve şâkird adı verilmekteydi. Sıbyan mektepleri Osmanlı kent ve kasabalarında en yaygın eğitim-öğretim kurumlarıydı ve daha çok bir caminin ya da hayır kurumunun yanında açılırdı.