İstanbul depremi tartışırken... Milyonlarca insanın hayatı ranta kurban ediliyor

Geçtiğimiz günlerde Karadeniz açıklarında meydana gelen ve İstanbul'u da etkileyen deprem sonrası, deprem tartışmaları yeniden alevlendi. İstanbul'da yıllardır bir depremin yaratacağı yıkım tartışılırken, buna karşı önlem almak yerine İstanbul'da deprem toplanma alanlarının 470'inin 300'ü AVM ve rezidans yapıldı. Deprem fonundaki paraların ne olduğu ise meçhul.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz günlerde Karadeniz açıklarında meydana gelen deprem İstanbul'da da hissedilirken, depreme ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Olası bir depremin yaratacağı hasara ilişkin tartışmalar sürerken, İstanbul'da deprem toplanma alanlarının akıbeti AKP'nin depreme nasıl hazırlandığını da gözler önüne seriyor. 

470 ALANDAN 300'Ü AVM VE REZİDANS OLDU

17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, "470 deprem toplanma alanının 300’ü AVM ve Gökdelene dönüşmüştür. İstanbul’da yaşanan 1999 depreminde insanların haftalarca sokaklarda yaşadığını düşündüğümüzde sağ kalan 15 milyon İstanbullunun toplanabileceği alan kalmadı. Peki, büyük İstanbul depreminde hayatta kalmayı başaran 15 milyonun üzerinde İstanbullu ne yapacak?" ifadelerin kullanmıştı.

DAP YAPI, TRUMP TOWER, TORUNLAR...

Benzer bir açıklama yapan Küçükyalı Karayolları Dayanışması, 2013 yılına kadar Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü yerleşkesi olarak kullanılan ancak özelleştirildikten sonra geçtiğimiz Haziran'da ihaleye çıkarılarak satılan İstanbul Maltepe-Küçükyalı'daki arazinin deprem toplanma alanı olduğunu belirterek duruma tepki göstermişti. Tahincioğlu'na satılan araziye konut ve ticari alan yapılacağı açıklanırken,  Küçükyalı Karayolları Dayanışması'nın açıklamasında, "1999 depreminden sonra İstanbul’da 'Afet Toplanma Alanı' olarak ayrılan 480 deprem toplanma alnından 300 tanesi yapılaşmaya açılmıştır. Deprem toplanma alanları Maltepe Dap Royal Center,Tuzla Kiptaş 2.3. etap evleri, Şişli Trump Tower, Torunlar Center, Medeniyet Üniversitesi haline dönüşmüştür" denildi.

FONDAKİ PARALAR NE OLDU?

17 Ağustos'tan sonra vatandaşlardan alınan paralarla oluşturulan Deprem Fonu'nun akıbeti de meçhul. Fonda ne kadar para toplandığına ilişkin yıllardır en ufak bir açıklama yapılmazken, fondaki paraların ne için kullanıldığını dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamıştı. 2011 yılına kadar tahmini olarak 48 milyar lira deprem fonu adı altında para toplanırken, deprem riski olan binaların yenilenmesi, depreme karşı önlem alınması, deprem toplanma alanlarına ulaşımın sağlanması için toplanan paraların "sağlık, eğitim , duble yollar" için harcandığını ileri sürdü.

'O GÜN YETERLİ DEĞİL DEMİŞTİK AMA...'

Konuyla ilgili soL'a açıklamalar yapan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Türkiye topraklarının yüzde 98'inin deprem riski altında olduğunu vurguladı. 17 Ağustos sonrası oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi döneminde kendilerinin de içinde olduğu çalışmalar yapıldığını ve o dönem 470 deprem toplanma alanı belirlendiğini belirten Suna, o gün bu alanların yeterli olmadığını söylediklerini, mutlaka ekler yapılması gerektiğini dile getirdiklerini ifade etti.

Buna karşın 2002 yılında belirledikleri alanlara aradan geçen yıllar boyunca ek yapılmadığını aksine bu alanların tam yüzde 75'inin imara açıldığını belirten Suna, bu alanlara yapılanların ise oldukça dikkat çekici olduğunu söyledi. Dprem toplanma alanı olarak belirlenen yerlere AVM'ler dikildiğini vurgulayan Suna, "Sadece bu da değil, deprem durumunda kullanılacak yollara ilişkin de düzenlemeler yapıldı ama aradan geçen yıllarda bu yolların hepsi otopark haline dönüştü. Bir deprem durumunda ambulanslar, itfaiyeler nasıl çalışacak bunun bile yanıtı yok" dedi.

Depremin bir doğa olayı olduğunu, afet olmadığını belirten Suna, "Depremi afete bizler çeviriyoruz, hazırlıklı olursak depremin vereceği zararı en az seviyeye indirebiliriz ama buna ilişkin yetkililerin adım atmadığı ortada" diye konuştu.