Deprem alanlarında otopark işletiliyor

İstanbul depremi için önlem olarak kullanılacak sit alanlar neredeyse yok oluyor. İstanbul halkının afete yönelik çadır ve toplanma yeri olan alanlar otoparklara ve kentsel dönüşüm gibi rant projelerine açılıyor.

Afet bölgesi olarak işaret edilen alanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarına kurban gidiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy ve Levent’te tespit edilen afet çadır ve toplanma yerlerini otopark hizmetine açarak yaşam alanlarına el koyuyor. İstanbul’da afet sürecinde toplanma yeri olan bu bölgeler yapılaşmaya açılarak halkın yaşam hakkının gasp edildiği tartışılıyor.


Bölge halkının afet esnasında toplanacağı alanların sınırlı olduğu Kadıköy’de imara açılan yerler hayati önem taşıyor. Kadıköy’de tarihi Kuşdili Çayırı olarak da bilinen eski Salı Pazarı alanı, bölge halkının afet esnasında sığınabileceği yer olarak belirlenmişti. Ancak genişçe alanı kaplayan bu bölgenin İBB’ye bağlı İspark tarafından 24 saat aralıksız "hizmet" veren otopark işletmeciliğine açıldığı görülüyor. TMMOB, İBB’nin bölgeye ilişkin rant uygulamalarının iptali için açtığı üç davayı da kazanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise yeşil alan olarak bölge halkına sunması gerektiği alanı alışveriş merkezi ve ticari fonksiyonlarının olduğu rant projelerine açmaya devam ediyor.


Levent’te park alanı afet önlem bölgesi olarak bulunuyor. Ancak deprem sonrası çadır ve toplanma yeri şeklinde tespit edilmiş olan bölge, "Dubai projeleri" de olarak bilinen uygulamalar için imar projelerine dahil ediliyor. Otopark olarak işletilen bölgenin bir kısmını da Sabancı Holding kullanıyor.

(soL - Haber Merkezi)