Hiçbir çocuk güvende değil: Tarikat yurtlarında ya istismara uğruyorlar ya da ölüyorlar

İzmir'de bir tarikat yurdunda çocukların cinsel istismara uğradığı henüz ortaya çıktı. Ancak bu ne yazık ki ne ilk ne de son. Adana'da tarikat yurdunda yanan kız çocukları, Ensar Vakfı'nda tecavüze uğrayan öğrenciler, Konya'da Kuran kursu patlamasında hayatını kaybedenler... Tarikat yurtlarını palazlandıran, gericiliğin önünü açan bu düzen, çocuklara ya istismarı ya da ölümü…

Haber Merkezi

Çocuklara dönük cinsel istismar haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Bu kez İzmir'de yine tarikatçılara ait bir yurtta 7 öğrencinin bir öğretmen tarafından istismar edildiği ortaya çıktı.

Öğretmen hakkında şikayetçi olunması üzerine ortaya çıkan faciayla ilgili savcılık soruşturma başlattı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de yurdun kapatıldığını açıkladı.

Ancak benzer olayların yaşanmaması için gerekli adımların atılmadığı bilakis üstünün örtüldüğü bilinen bir gerçek. Söz konusu istismarların önlenmediği, göz yumulduğu hatta iktidara yakın isimlerce üzerinin kapatıldığı, öğrencilerin susturulduğu, yok sayıldığı, mahkeme süreçlerinin adil sonuçlanmadığı bir silsile mevcut.

Aynı şekilde ulaşımda güçlük yaşanan yerlere "bilerek" devlet yurtlarının açılmayıp öğrencilerin tarikat yurtlarına mecbur bırakıldığı, devlet eliyle gerici yurtların palazlandırıldığı çokça veri ortada dururken... Yaşanan istismar örnekleri "münferit vaka" ya da "sapık öğretmen" meselesi değil doğrudan devlet politikasının doğurduğu bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor.

Bu böyle devam ettiği müddetçe hiçbir çocuğun güvende olmayacağı, benzer örneklerin yaşanmaya devam edeceği görülüyor.

Kısaca hatırlatmak gerekirse:

ADANA'DA ÖĞRENCİ YURDU YANGINI

Geçtiğimiz yıl Adana'da yine Süleymancılar isimli tarikata ait yurtta 11'i öğrenci 12 kişi yanarak hayatını kaybetti. Bir süre sonra faciaya ilişkin detaylar ortaya çıktı. Yangın merdiveninin kapısının kilitli olduğu ve kapıların giriş-çıkış saatleri nedeniyle kapalı olduğu anlaşıldı. 

Elbette ilk sorulardan biri 12-13 yaşındaki çocukların neden tarikat yurtlarında olduğu sorusuydu. Ancak ilçede devlet yurdu olduğu, bu yurdun yıkıldığı ve çocukların tarikat yurtlarına itildiği ortaya çıktı. Devlet yurdu açmaktan imtina eden devletin, katliamın ertesi günü 6 milyon liralık müftülük binası açtığı öğrenildi.

Katliamla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç, yurt çalışanı Mahmut Deniz, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş ve Mahir Kılınç tutuklandı. Dava halen görülürken sanıklardan Ramazan Dede, yaşı gerekçesiyle ara kararla tahliye edildi.

KONYA'DA KURAN KURSU FACİASI

Yine Süleymancılar grubuna ait olan Konya'daki kaçak Kuran kursundaki patlama sonucu 17 çocuk hayatını kaybetmişti. Açılan dava 9 yıl sürdü, dava boyunca tek bir sanık dahi tutuklu yargılanmadı.

Binada kapasite fazlası öğrenci tutulduğu, deprem ve itfaiye raporlarının bulunmadığı anlaşılmış, hatta mahkemeye sunulan bilirkişi raporları bile sanıkların bir kısmının birinci dereceden asli kusurlu olduğunu ortaya koymuştu. Şubat ayında çıkan karardaysa yalnızca yurt müdürü Hüseyin Çömlekçi’ye 10 yıl, LPG şirketinin montaja uygunluk onayını veren 2 görevliye 7,5'er yıl hapis cezası verildi. 

Diğer sanıklar beraat ederken 9 yıl süren bu davadan da adil karar çıkmadığı görüldü.

ENSAR VAKFI SKANDALI

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne yakın kişilerin kiraladığı evlerde kalan 9 ve 10 yaşlarında bulunan 45 öğrenciye tecavüz edildiği ortaya çıktı. İstismarcı öğretmenin görev yaptığı okul yerine başka bir okula öğretmen olarak görevlendirildiği ortaya çıktı.

Söz konusu istismarın kurumca göz ardı edildiği hatta birçok ilçede AKP'lilerin açılışlarına katıldığı, mali destek sağladığı bilinse de tüm bunlar yalanlandı. Kamuoyunda tepkilerin büyümesi üzerine söz konusu şahıs tutuklandı. Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilerek kurum aklanmaya çalışıldı. Ancak Ensar Vakfı'nın ismi hâlâ tüm kirliliğiyle akıllarda. 

YİNE TARİKAT YURDU

Bunlar yalnızca kamuoyunda tepki çektiği için gündeme gelebilen istismar ve ölüm örnekleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak yine yakın tarihlerde, Süleymancılara ait olduğu bilinen bir yurtta cinsel istismar vakası daha yaşandı.

Adana'da Süleymancılara ait olduğu bilinen Hayrünnisa Gölbaşı Çocuk Yurdu'nun müdürü, 2 çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Müdürün 10 ve 11 yaşındaki iki çocuğa pornografik görüntüler izlettiği ve beden bütünlüklerini hedef aldığı ortaya çıkmıştı.