Hatay'ın Defne ilçesi neden 'Hayır' rekortmeni oldu?

Referandumda ilçe bazında 'Hayır' oyu oranının en yüksek olduğu ilçe olan Defne'de seçmenlerin yüzde 93.5'i 'Hayır' dedi. Rekorun nedeni, Hatay'da ilçe sınırlarının 2012 yılında yeniden belirlenmiş olması. AKP'nin en az oy aldığı mahallelerden oluşan Defne, Suriye sınırındaki Hatay'da iktidarın ağırlığını artırmak amacıyla merkez ilçe Antakya'dan…

Haber Merkezi

Pazar günkü referandumda Hatay'da il düzeyinde % 54.4 hayır çıkmıştı. 99 bin 761 seçmenli Defne İlçesi'nde 'Evet' oyları 5 bin 761, 'Hayır' oyları 82 bin 826 oldu. Defne böylece, yüzde 93.5 ile en çok 'Hayır' oy oranının çıktığı ilçe oldu.
Hatay'da AKP'nin en az oy aldığı yerleşimler, en büyük ilçeler olan Antakya ve İskenderun'dan 2012 yılındaki 'belediyeler yasası' ile ayrıldı. Hatay'ın merkez ilçesi olan Antakya'dan Defne'nin ayrılmasıyla, merkez ilçede AKP'nin ağırlığı artırıldı. İskenderun'daki birçok Alevi yerleşimi ise, kilometrelerce uzaklıktaki Arsuz ilçesine bağlandı.

Hatay'da ilçe sınırlarının siyasi gerekçelerle yeniden belirlenmesi, Suriye'de süren savaşa Hataylıların verdiği tepkiyle de ilişkili. 2012 yılından bu yana, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik saldırgan politikalarına Hatay'da büyük bir öfke var. Tepkiler, AKP'nin "Suriye'ye giderken Hatay'dan olduğu" şeklinde yorumlanıyor. AKP bu nedenle, Antakya ve İskenderun'da hakimiyet kurmaya çalışıyor.

Antakya'nın dışına çıkarılan ve 'Hayır' rekortmeni olan Defne, referandum sonuçlarıyla gurur duyuyor. 

2014 yerel seçimlerinde TKP'nin Defne adayı Sevra Baklacı yüzde 7,6 oy alarak seçimi ikinci sırada tamamlamıştı.