Halk sağlığını tehdit eden şirket, İş Güvenliği Zirvesi’ne ana sponsor oldu!

İzmir’in su havzasını kirletme pahasına Efemçukuru’nda altın madeni işleten ve yarattığı kirlilik bilirkişi raporlarıyla kanıtlanan Kanada merkezli Tüprag adlı şirket, İzmir’de düzenlenecek 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nin ana sponsoru oldu! İzmir İl Sağlık Müdürü de Tüprag’ın sponsor olduğu ve patron örgütlerinin düzenlediği toplantıda panel yönetecek.

Ahmet Çınar

İzmir’in su havzasını kirletme pahasına Efemçukuru’nda altın madeni işleten ve yarattığı kirlilik bilirkişi raporlarıyla kanıtlanan Kanada merkezli Tüprag adlı şirket, İzmir’de düzenlenecek 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nin ana sponsoru oldu! İzmir İl Sağlık Müdürü de Tüprag’ın sponsor olduğu ve patron örgütlerinin düzenlediği toplantıda panel yönetecek. 

İzmir halkının ve çevreci derneklerin yıllardır hukuki mücadele sürdürdüğü Efemçukuru altın madenini işleten Tüprag adlı Kanadalı şirket, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de yapılacak 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’ne ana sponsor oldu.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenecek 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nin diğer sponsorları ise İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Batı Anadolu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu oldu.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DE KONUŞACAK!

Patron örgütlerinin düzenlediği zirve kaspamında düzenlenecek “Meslek Hastalıkları” başlıklı oturumu İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu yönetecek. Oturumda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Meral Türk, Doç. Dr. Aslı Davas ve Prokon-Ekon Şirketler Grubu’ndan Dr. Ümit Erol konuşacak.

EFEMÇUKURU DAVASI NEDİR?

İzmir’in tek temiz su havzası olan Efemçukuru’nda altın madeni işletilmesine ilişkin mücadele eskilere dayanıyor.

Çünkü Efemçukuru, İzmir’in içme suyunun yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında, yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin mutlak koruma alanı içinde yer alıyor.

İzmir’in arseniksiz tek su havzası olan bölge aynı zamanda orman alanları, ekolojik üzümleriyle de tanınıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, yörenin kayaç yapısı ve işletmede yapılacak zenginleştirme işlemi sonucunda maden işletmesinin ağır metal kirliliği yaratacağı, böylelikle bölgenin yer altı ve yer üstü su kaynaklarını kirleteceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği, bölgede uygulanan ekolojik tarımı sona erdireceği, ekolojik ve toplumsal yıkıma yol açacağını gösteriyor.

Tüm bu bilimsel raporlara rağmen altın madeni 2011’den beri faaliyetini sürdürüyor. Üstelik Çevre Bakanlığı, madenin kapasitesinin artırılması talebine 31 Aralık 2012’de “ÇED olumlu” belgesi vermişti. İzmir 1. İdare Mahkemesi, yöre halkının, EGEÇEP’in ve Çevre Mühendisleri Odası’nın açtığı dava sonucu kapasite artırım kararını durdurmuştu. Durdurma gerekçesinde de, bilirkişi heyetinin raporları etkili olmuştu.

Böylece mahkeme kararıyla, bilim insanlarının yıllardır uyardıkları gibi Efemçukuru yöresinde ağır metal kirliliğinin başladığı kanıtlanmıştı.

Kararın ardından yapılan basın açıklamasında, “Efemçukuru altın madeni derhal kapatılmalıdır.  Madenin kapatılmaması halinde, oluşacak kirlenmeden şirketle birlikte başta İzmir Valiliği olmak üzere yetkili tüm kamu idareleri ve kamu görevlileri doğrudan sorumlu olacaklardır” denilmişti.

Efemçukuru altın madenini işleten Kanadalı madencilik firması Eldorado Gold Corporation‘ın Türkiyeli uzantısı olan Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. AŞ, şimdi de İzmir 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’ne ana sponsor oldu.

AV. CANGI'DAN TEPKİ: KOCAOĞLU EFEMÇUKURU'NU SAVUNMAKTAN VAZ MI GEÇTİ? 

Bu duruma tepki gösteren EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı, şunları söyledi:

“İzmir'in su havzasını kirletme pahasına Efemçukuru'nda altın madeni işleten Tüprag Şirketi, sponsorlar arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi de var. Programda Efemçukuru Altın Madeni'ne gezi de var. İzmir Büyükşehir Belediyesi altın madeni su havzasını kirletiyor diye Tüprag altın madenine karşı davaları var. Bu ne yaman çelişkidir ki, İzmir'in su havzasını kirleten, sağlığını tehdit eden şirket ile su havzasını korumakla görevli İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa sponsorluğunda İş güvenliği zirvesi toplanıyor. Bunun anlamı nedir? İzmir Büyükşehir Belediyesi, başkanı Aziz Kocaoğlu su havzasını korumaktan, Çamlı Barajından ve Efemçukuru davasından vaz mı geçti?”

TOPLUMCU SAĞLIKÇILAR: YENİ BİR KANDIRILMA VAKASI MI? 

Toplumcu Sağlıkçılar grubu da, İzmir’de düzenlenecek 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’ne Tüprag’ın ana sponsor olmasına tepki gösterdi.

Toplumcu Sağlıkçılar’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Tüprag sponsorluğunda gerçekleştirilen İş Sağlığı Güvenliği zirvesine sağlık emekçilerine son olarak ‘hicri yılın kutlanması’ ile ilgili ve daha öncesinde de bir çok dinci içerikli mesajlar gönderen İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzetinoğlu’nun konuşmacı olarak katılacağını görüyoruz. Dr. Ayhan İzzetinoğlu’nun eşi Dr. Cüneyt İzzetinoğlu ile ilgili olarak da Gazikent Tıp Merkezi ve Özel Gaziemir Tıp Merkezi’nde göz doktorluğu yaptığı dönemlerde ameliyat ve tedavi olmayan hastalar adına SGK’ya fatura düzenlendiği ve konu hakkında SGK müfettişleri tarafından inceleme başlatıldığı haberleştirilmişti.

İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzetinoğlu ve eşi Dr. Cüneyt İzzetinoğlu’nun sermaye ile akçeli ilişkileri çok şaşırtıcı olmamakla birlikte, Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’nda  yer alan öğretim görevlilerinin bu panelde konuşmacı olmalarının ayrıca değerlendirilmesi gerekiyor. Çevre meselelerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kadın hareketi ve LGBTİ bireyler gibi toplumsal  konularda sunumlar yapan, yazılar yazan ve sol kamuoyunca takip edildiği bilinen Ege Üniversitesi Halk Sağlığı anabilim dalı öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Meral Türk ve Doç. Dr. Aslı Davas’ın konuşmacı olarak yer almaları ise, ‘yeni bir kandırılma vakası mı’ sorusunu akıllara getiriyor.

Doç. Dr. Aslı Davas, söz konusu zirvenin sponsoru hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını, bu ayrıntıyı bilmeden panele katılma önerisini kabul ettiğini söyledi.