Haftalık futbol panoraması...

Türkiye Süper Ligi’nin dördüncü haftasında son durum...

İsmail Sarp Aykurt

Türkiye Süper Ligi’nin dördüncü haftası zirvede değişiklikler yaratmışa benziyor. Galatasaray lig liderliğini devam ettirmeyi başarsa da bu hafta yara aldı. Beşiktaş ve Trabzonspor’un galibiyet ile tamamladığı haftadaki dikkat çeken bir diğer takım ‘transferin şampiyonu’ olarak gösterilen Göztepe oldu. Ancak Başakşehir’in Kadıköy’de Fenerbahçe’ye karşı aldığı galibiyet ligin en çok konuşulanları arasında yer alıyor. 7 puana ulaşan 5 takımın gelecek haftalarda ligin üst sıralarında ciddi bir rekabet ortamı yaratacağı öngörülebilir.

Futbol açısından dikkat çeken maçlardan birisinin sıkı bir mücadele içerisinde geçen Fenerbahçe-Başakşehir maçı olduğu görülüyor. Fenerbahçe kötü başlangıç ve gidişatı henüz tersine çevirmiş değil. Reaksiyon vermesine rağmen maçı kazanacak noktaya erişemeyen Fenerbahçe’nin en büyük eksiklerinden bir tanesi, çok klasik görünse de, bir özgüven sorunu. Beşiktaş ise geçen sezonlarda edindiği kazanma alışkanlığı ile bu sene çok parlak başlamamasına karşın, kazanmasını biliyor. Bu anlamı ile Beşiktaş, ‘öğrenen bir takım’ olma özelliğini koruyor. Ancak Beşiktaş’ı bu sene daha stresli bir yıl beklediği iddia edilebilir.

Galatasaray, geçen haftalara oranla değerlendirildiğinde daha silik bir görüntü verdi. Bu gibi maçlarda gol atmanın ne denli önemli olduğu açık. Ancak atılan golün korunamaması ve süreklileşen bir biçimde yan toptan gol yeme alışkanlığı devam ediyor. Galatasaray’ın önümüzdeki antrenmanlarda bunu çalışacağını söylemek sanırım zorlama olmayacaktır. Ligin zirvesindeki diğer takımlar Başakşehir, Kasımpaşa Trabzonspor ve Göztepe’de form tutmuşa benziyorlar. Özellikle Başakşehir takımının bu sene de zirveyi zorlayacağı aşikâr. Kasımpaşa’nın dünkü Yeni Malatya galibiyeti sonrası zirveye tutunması haftaya Ali Sami Yen’de oynayacağı Galatasaray maçını ligin üst basamakları için kritik bir hâle getirdi. Trabzonspor ise yeniden zirve yarışına ortak olacağa benziyor.

Özellikle bu hafta parlayan Rodallega ve Onazi takımı iyi bir seviyeye taşıyabilir. Göztepe ise ayrı bir yeri hak ediyor. Nedeni ise Osmanlıspor karşısında elde edilen net galibiyet. Bu, hem gericiliğin takımı haline dönüşmüş Osmanlıspor’un alt edilmesi açısından, hem de ligin üst sıralarına tırmanma açısından önemli. Ancak Göztepe taraftarının maç sonrasındaki İzmir Marşlı sevinçleri maç sonrasına damga vuran gelişme oldu. Özellikle atılan “Osmanlıya Cumhuriyeti Getirdik”, “İyi dinle Melih iyi dinle” gibi tweetler Göztepe tribünleri için galibiyetten çok daha büyük bir keyif yaratmış durumda.

Bu hafta oynanan maçların istatistiklerine göre Asist/şut pası istatistiğinde Başakşehirli Emre Belözoğlu, Galatasaraylı Garry Rodrigues ve Kayserisporlu Stephane Badji ön sıralarda yer alıyor. En çok şut atan takımlar sıralamasında ise Osmanlıspor ve Beşiktaş ilk sıralarda gözükürken, Medipol Başakşehir ve Galatasaray’ın pas başarı yüzdesi yüksek görünmekte. Başarılı pas kullanma sayılarında ise 440 başarılı pas ile Medipol Başakşehir ilk sırada yer alırken, Galatasaray 426 başarılı pas ile ikinci ve Fenerbahçe 421 pas ile ise üçüncü sırada yer alıyor.

TFF 1. Lig’de Haftanın Görünümü:

Türkiye TFF 1. Liginde ise yine çekişmeli bir hafta vardı. Özellikle bu hafta dikkat çeken takımlardan birisinin Adana Demirspor olduğu söylenebilir. Üst üste ikinci galibiyetini alan Demirspor, zirve ve takibini ve yükselişini sürdürüyor. Bu hafta sahasında Gaziantepspor’u 3-1 mağlup eden Adana Demirspor 6. Sıraya kadar yükselmiş durumda. Ligin ilk iki sırasında isim durum değişmiş değil. Özellikle Çaykur Rizespor’un Altınordu galibiyeti, Giresunspor’un da sahasında kazandığı haftada değerli bir üç puan olarak göze çarpıyor. Deplasmandaki 4-3’lük galibiyet, Rize’nin iddiasını yeniden kanıtladı. Rizespor, 4 maçta 4 galibiyet ile yoluna devam ediyor. Giresunspor ile Çaykur Rizespor arasında bu sene ciddi bir rekabet olacağı öngörülebilir. Ancak ligin ilk 6 sırasının değişimlere açık olduğu unutulmamalı. Özellikle TFF 1. Lig’de hızlı değişimler ve ani yükseliş/düşüş istatistiklerine alışkınız.

TFF 1. Lig’de dikkat çekenler yalnızca üst sıralar değil. Alt sıralarda da durum bazı takımlar için pek parlak görünmüyor. Henüz ligin başında olunsa da Denizlispor, Ankaragücü, Eskişehir ve Boluspor için kazan kaynamaya başlıyor. Kaybedilen puanların telafi edilmesi için yeterince zaman ve maç olmasına karşın bu dört takımın tamamının bu haftaki maçlarından puan çıkaramadıkları da ortada. Bu rüzgârın tersine çevrilmesi hâlâ mümkün ve gerekli.