Erdoğan Coca Cola fabrikası açtı ama siz içmeyin: Sağlığa zararlı!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta sonu Isparta'da Coca Cola tesislerinin açılışına katıldı. Coca Cola'nın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzun zamandır biliniyor. İşte Coca Cola'nın yarattığı tahribat...

İlker Belek

AKP’nin Coca Cola politikaları

Isparta’da Erdoğan’ın açtığı Coca Cola fabrikası şekerli ve kafeinli içecekler üretecek.

Oysa aynı Erdoğan daha birkaç yıl önce milli içeceğimizin ayran olduğunu açıklamış, halk sağlığı adına bağımlılıkla mücadele çağrısı yapmıştı.

Bu kadar da değil bir zamanlar AKP, firmaları yerli Cola üretmeye çağırıyor, millicilikle övünüyordu. Anlaşılan ticaret yerli falan dinlemiyor.

İslamcı çevreler ise aynı dönemde İsrail’e destek sunduğu gerekçesiyle Coca Cola’ya boykot kampanyaları başlatmıştı. Şimdi İsrail Filistin’in en kutsal yerlerini ablukaya almış durumda ama, demek ki zaman boykot değil, yabancı sermaye çekme zamanı.

Coca Cola’nın sağlığa zararları

ABD’de açılan bir dava sonucunda 2006 yılında içeriği açıklanan Coca Cola’nın 1 litresi 150 miligram kafein içeriyor: 330 cc’lik bir kutusunda 50 miligram kafein var demektir. Bu “plus” diye tanımlanan ağrı kesicilerin bir tabletinin içerdiği dozdur.

1 litre Cola’daki şeker içeriği ise 120 gram kadar.

Cola gibi şekerli içeceklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzun zamandır biliniyor.

Günde 1-2 kutu veya daha çok şekerli içecek tüketenlerde diyabet gelişme ihtimali yüzde 26 daha fazla.

40 bin erkeğin 20 yıl boyunca izlendiği bir araştırma günde bir kutu şekerli içecek tüketenlerde kalp krizinden ölüm riskinin yüzde 20 daha yüksek olduğunu gösterdi. Kadınlarda yapılan bir başka araştırma da benzer sonuç ortaya koydu.

80 bin kadının 22 yıl izlendiği bir araştırmada günde bir kutu şekerli içecek tüketenlerin gut hastalığından ölme riskinin yüzde 75 daha yüksek olduğu bulundu.

Aşağıdaki grafik şekerli içecek tüketim miktarı ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyi gösteriyor:

Ünlü Framingham Kalp Çalışması’nda günde bir kutu ya da daha fazla şekerli içecek tüketenlerde metabolik sendrom gelişme riskinin yüzde 50 daha fazla olduğu saptandı.

Şekerli içeceklerin, içerdiği yüksek fosforik asit nedeniyle kalsiyum emilimini bozduğu, bunun da osteoporoza neden olduğu da net olarak biliniyor.


Kaynak:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/soft-drinks-...