Emzirmek zor: Bir yanda yoksulluk öte yanda gericilik

Milyonlarca bebek, kamusal sağlık hakkının erimesine bağlı olarak halk sağlığı çalışmalarının dışına düşen emzirme eğitimi gibi nedenlerle, erken yaşta anne sütünden ayrılıyor. Kadınlara dönük gerici uygulamalar da, emzirmenin devamlılığı üzerinde olumsuz etkilere sahip.

Haber Merkezi

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, milyonlarca anne emzirmeyi teşvik eden kamusal girişimlerin eksikliğini yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında emzirilmesi gerektiğini ve iki yaşına kadar tamamlayıcı gıdalarla birlikte emzirmenin devam etmesini öneriyor.

Çocukluk dönemi enfeksiyon oranlarını düşürmeye yardımcı olan emzirme, obezite ve diyabete karşı koruyucu; anneler için de meme kanseri riskini düşürüyor.

Ancak Birleşik Krallık, dünyadaki en düşük emzirme oranlarından birine sahip. Ülkede ilk 6 aydan sonra her 200 kadından yalnız biri bebeğini emzirmeye devam ederken, 2013 Türkiye verileri ilk 5 ay yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerin oranının yüzde 30 olduğunu gösteriyor.

Araştırmalar, sağlık sistemi kapsamında sunulan ve emzirmeyi teşvik eden yaklaşımların önemine dikkat çekerken, bu desteği alamayan annelerin yüzde 80'inin emzirmeyi daha erken bıraktığı görülüyor.

Öte yandan kamusal alanda emzirme tartışması ve buna dönük tepkiler de, kadınlar üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Geçtiğimiz yıllarda pek çok dünya başkentinde, kamusal alanda emzirmeye dönük tepkiler için sokakta emzirme eylemleri düzenlemişti.