Diyarbakır'da neler oluyor?

Gözaltına alınan vekillerin getirildiği Diyarbakır'da gergin bir hava hakim. Sabahki patlamanın ardından çevik kuvvet ekipleri sokaklarda üst araması yapıyor. Adliyeye ise giriş çıkışlar engelleniyor.

Haber Merkezi

Türkiye sabaha HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasıyla uyandı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'la birlikte 11 vekil gece yarısı evlerinden apar topar gözaltına alındı. Diyarbakır Adliyesi'nde vekillerin sorguları sürerken şehir genelinde gergin bir hava hakim.

PATLAMA BELİRSİZLİĞİ

Sabah saatlerinde Diyarbakır Adliyesi'ne vekiller getirilirken Bağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde patlama meydana geldi. Yaşanan güçlü patlamayla ilgili 6'sı sivil 2'si polis 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak bu da net değil. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bazı vatandaşlarımız ve polislerimiz şehit oldu" demekle yetindi.

Ancak bölgede bulunanlar patlamanın çok şiddetli olduğunu ve çevredeki binaların da hasar gördüğünü, ölü ve yaralı sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği yönünde görüş bildirdi.

Öte yandan patlamaya yakın bölgede protesto gerçekleşti. Polisin yaşananları protesto eden halka şiddetle saldırdığı görüntüler kaydedildi.

ÇEVİK KUVVET SOKAKLARDA

Diyarbakır'ın birçok sokakları TOMA'lar ve çevik kuvvet ekiplerince barikatlarla kapatılmış durumda. Diyarbakır'ın merkezi Ofis'te polislerin yoldan geçenlere arama yaptığı, havanın gergin olduğu gelen bilgiler arasında.

Ancak henüz bir hareketlilik gözlenmiyor. Gazetelerin şehre geç ulaştığı, dükkanların ise kepenk açtığı, sokaklarda insanların az olduğu da bildirildi. 

VEKİLLER SORULARI YANITLAMIYOR 

Diyarbakır Adliyesi'nde ise sorgular sürüyor. Vekillerin sorulan sorulara yanıt vermeyi reddetmek yönünde ortak karar aldıkları, gözaltıların hukuksuz olduğu yönünde siyasi savunmalar yaptıkları belirtildi. Sorguları tamamlanan vekiller tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedilirken şu ana dek yalnızca HDP milletvekili Ziya Pir adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

AVUKATLARA SALDIRI

Adliye'de sorgulara eşlik eden avukatlar ise saldırıya uğradı. Yapılan uygulamaları protesto eden avukatlara çevik kuvvet ekipleri saldırdı, saldırıda avukatlar arasında yaralananlar olduğu belirtildi.

Görüştüğümüz Diyarbakır Barosu adliyeye giriş-çıkışlarda sorun yaşandığını, avukatların engellenmeye devam ettiğini vurguladı.

İNTERNETE KISITLAMA

İnternet, Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da kısıtlanmış durumda. Bu nedenle bölgedeki gazeteciler haber akışı konusunda sıkıntı yaşamakta.

Özellikle gözaltıların başladığı saatlerden itibaren internetin Diyarbakır genelinde tamamen gittiği ancak daha sonra kısıtlı da olsa giriş imkanı bulunduğu belirtildi.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...