Bursa'da Antik kentin üzerine AVM talanı

Myrleia Antik Kenti üzerine alışveriş merkezi yapılmasına karar veren kurul üyeleri hakkında görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle hapis cezası istenirken, aynı kurul bu kez mahkeme kararlarını dinlemeden bölgeyi yeniden “Ticaret alanı” olarak planladı.

Mudanya’da, yargı kararları hiçe sayılarak üzerine alışveriş merkezi yapılan Myrleia Antik Kenti ile ilgili talana yeniden yeşil ışık yakıldı.

Bursa Hakimiyet gazetesinin haberine göre, Myrleia Antik Kent Platformu’nun korunması için yoğun mücadele verdiği tarihi kent kalıntısı üzerine yapılan AVM ile ilgili hukuksal süreç devam ederken, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yargı kararına rağmen 09.04.2015 tarihli toplantısında yeni bir plan değişikliği yaparak, tarihi alanı yeniden ticarete açtı.

Myrleia Antik Kenti’nin bulunduğu Mudanya İlçesi, Ömerbey Mahallesi, H21b13c ve H21b14d pafta, 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na ilişkin 1/5 bin ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı 1 ay süre ile Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nda askıya çıktı. 

HAPİS CEZASI İSTENMİŞTİ 
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde bulunan Myrleia Antik Kenti üzerine Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş.’nin alışveriş merkezi projesine ilk kez 5 Eylül 2012 tarihinde onay verdi. Fakat Mudanya Belediyesi’nin isteği üzerine proje revize edilerek bir kez daha kurula sunuldu.

Koruma Kurulu, antik kentin AVM’nin alt katında sergilenmesini öngören revize edilmiş projeye 19 Ekim 2012 tarihinde bir kez daha onay verdi. Tüm bu olanların üstüne bölge halkı Myrleia antik kenti için bir platform oluşturdu. Yerel halka destek veren sivil toplum kuruluşları ile yapılan eylemler büyüdü ve tartışmalı karar bölge Cumhuriyet Başsavcılığı’na götürüldü. 

SÜREÇ SİL BAŞTAN 
Değerlendirmeye alınan itiraz sonucu savcılık, bölge koruma kurulu üyelerinin “görevi kötüye kullanma” suçundan cezalandırılıp, adlarına kamu davası açılması için bir iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu. Savcılık, şüpheli olarak nitelendirdiği zanlıların “atılı suç” işlediklerini ve tek tek cezalandırılmaları gerektiğini belirtti.

Üyelerin bu karara itirazı reddedilirken dava süreci devam eden Murat Taş başkanlığındaki aynı kurul yine mahkeme kararlarını dinlemeden bölgeyi tekrar ticaret alanı olarak planladı. Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Hakan Karademir de gelişmeler sonrası askı sürecine çıkan plana direkt dava açacaklarını ifade etti. Böylece 2012 yılında gündeme gelen süreç sil baştan tekrar yaşanacak.(