Bodrum, Selçuk, Kemer ve Kuşadası da Varlık Fonu'nun oldu!

AKP'nin Varlık Fonu yağması sınır tanımıyor. Birçok kamu kurumu dün gece Varlık Fonu'na devredilirken Bodrum, Selçuk, Kemer ve Kuşadası gibi ilçelerin en önemli noktaları da Fon'a devredildi.

Kadir Sev

Bakanlar Kurulu Kararıyla, çeşitli turizm şirketlerine tahsis edilmiş olan Hazine taşınmazlarının tahsisleri kaldırıldı ve Varlık Fonu'na devredildi.

Devredilen taşınmazların büyüklüğü 2 milyon 290 m² yi aşıyor.

Kararnamede, tescil ve devir işlemleri bitinceye değin taşınmazların Maliye Bakanlığınca yönetilmesi öngörülüyor.

Varlık Fonuna devredilen taşınmazların büyüklüğü, illere göre şöyle;

  • Antalya’nın Aksu, Merkez, Kemer ve Manavgat ilçelerinde 700 bin 910 m²
  • Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde 959 bin 713 m²
  • İstanbul Bakırköy’de 22 bin 866 m²
  • İzmir’in Selçuk ve Menderes ilçelerinde, 556 bin 891 m²
  • Muğla Bodrum Gündoğan’da 11 bin 334 m²
  • Isparta ve Kayseri’de ise 38 bin 958 m²

Devredilen taşınmazlar, en gözde turizm bölgelerinde yer alıyor ve üzerlerinde çok lüks turizm yapıları var. Sözgelişi Kuşadasındaki Aquapark, Avrupa standartlarının çok üzerinde, Türkiye’nin en büyük su parkına sahip olmasıyla övünüyorlar.

Kuşadası’ndaki Göçtur Turizm Yatırım ve Tic. A.Ş. işlettiği Pine Bay Holiday Resort ise 1500 kişilik süper lüks bir tatil köyü. İşleticisi aynı zamanda, İzmit Körfez geçiş köprüsünü YİD modeliyle yapmak amacıyla kurulan Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş., Özaltın İnşaat, Ticaret ve Sanayi A.Ş., Makyol İnşaat, Sanayi, Turizm ve Ticaret A.Ş., Astaldi S.p.A., Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin ortakları arasında yer alıyor.

Tahsisler, Bakanlar Kurulu Kararıyla da olsa, sözleşmelerinde öngörülmeyen ve turizm şirketlerinin zararına olacak bir yöntemle kaldırılamaz. Yasaya aykırı olacağı için devletin çok yüksek tutarlarda tazminat yükümlülüğü doğar. AKP’den de zaten parababalarını zarara uğratacak bir davranış beklenemez.

Görünen o ki; tahsisleri kaldırılarak Varlık Fonu'na devredilen bu taşınmazlar, kamu ihalesi yapılması gerekmeyen ve denetimden arındırılmış bir ortamda, işletmecilerine peşkeş çekilecek. Bu arada Varlık Fonu'na da bir miktar para kazandırılmış olacak.