“Bitkisel ilaçlar”ın zararsız oldukları inancı oldukça yaygın. Bu işten para kazananlar da aynı propagandayla piyasayı genişletiyorlar.
“Bitkisel ilaçlar” özellikle Doğu Asya ülkelerinde çok değişik hastalıkların tedavisi amacıyla yaygın biçimde kullanılıyor.
Bunların içinde en fazla bulunan maddelerden birisi aristolochic asit (AA). Science Translational Medicine (STM) dergisinde 18 Ekim tarihinde yayımlanan bir makale bu maddenin karaciğer kanserine yol açabileceğine dikkat çekiyor.
AA içeren bitkisel ürünler gut, astım, ağrı tedavisi için tercih ediliyor. Mutojenik (genleri bozan) etkisi nedeniyle Tayvan hükümeti AA içeren bitkilerin kullanımını yasakladı. Amerikan FDA kuruluşu da uyarı yayınladı. Bütün bunlara rağmen AA içeren bitkisel ürünlere internet üzerinden bile ulaşmak mümkün. Üstelik geleneksel yöntemlerle elde edilen preparatları halk arasında zaten kullanılıyor.
AA uzun loğusa otu, ördek çiçeği ve vahşi zencefil gibi bitkilerde bulunuyor.
2000 yılında Belçika’da bir zayıflama kliniğinde bitkisel tedavi alan 100 kadında böbrek yetmezliği ve ileri safha mesane ve üriner sistem kanserlerine rastlanmış ve söz konusu bitkinin AA içerdiği anlaşılmıştı.
STM dergisinde yayımlanan makale Tayvan’daki 98 karaciğer kanserli hastanın %78’inin, Çin’deki 89 hastanın %47’sinin, Güney Kore’deki 231 hastanın %13’ünün AA içeren bitkisel ürünleri kullanmış olduğunu bildiriyor. Mayo Klinik’e başvuran Asyalı 89 karaciğer kanserli hastanın %21’inin de AA içeren bitkisel ürünler kullandığı saptanmış.