Bitki hırsızları mezarlıkta yakalandı!

Biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye, bitki ve canlı hırsızlarının da gözdesi. Antalya kırsalında bitki kaçakçılığı yaptıklarından şüphelenen Macar uyruklu üç kişi yakın takibe alındı. Jandarma biyokaçakçılık yaptıklarından şüphelenen üç yabancıyı Uğrar mahallesi mezarlığında yakaladı.

Yusuf Yavuz

Biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye, 161 memeli, 460'ı aşkın kuş türü, 141 kadar sürüngen, 236 tür tatlı su balığı, 480'e varan deniz balık türü,100 bin böcek türü ve 4 bin 800'ü endemik olmak üzere 12 bin 800 bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor. Bunlar yalnızca bilinenler. Ancak her geçen gün yeni keşiflerle daha da zenginleşen Anadolu’nun biyolojik hazineleri, uluslararası biyokaçakçılığın da hedefinde.
 
MACAR UYRUKLU ÜÇ KİŞİ MEZARLIKTA YAKALANDI
Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye giriş yapan Macar uyruklu botanikçi A. M. ile biri böcek uzmanı olan V.L ve K. adlarındaki üç kişinin Antalya kırsalında orkide yumruları ve bitki dokuları kaçıracağı ihbarını alan jandarma harekete geçti. Dün öğle saatlerinde Kaş ilçesine bağlı Ağullu mahallesinde görüldükleri öğrenilen şüphelilerin, dünyada yalnızca Kaş’ta yaşayan ve koruma altına alınan Likya Kaş orkidesi (Ophryslycia) topladıkları öne sürülüyor. Çalışma alanı olarak mezarlıkları tercih ettikleri öne sürülen şüphelilerin, otellerde konaklamak yerine geceyi çadırlarında geçirdikleri belirtiliyor. Kaş’tan Demre ilçesi kırsalına doğru gittikleri öğrenilen üç kişinin peşine düşen jandarma, saat 16.30 civarında Uğrar mahallesi mezarlığında bitki toplayan şüphelileri yakalayarak gözaltına aldı.
 
GEÇTİĞİMİZ YIL DA BİTKİ VE TOPRAK ÖRNEKLERİ TOPLAMIŞLAR
Geçen yıl da Türkiye’ye gelerek Antalya, Konya ve Karaman kırsalında orkide örnekleri topladıkları bu örneklerden yapılan çalışmaları yayınladıkları öne sürülen Macar uzmanların ayrıca toprak örnekleri topladıkları da belirtiliyor. Yakalanan şüphelilerin bu yılki olası güzergâhları arasında, Antalya dışında Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep gibi soğanlı bitkiler açısından zengin olan iller bulunuyor.
 
YILAN, HAMAMBÖCEĞİ, BUĞDAY VE ORKİDE HIRSIZLARIN GÖZDESİ
Son yıllarda yetkililerin de gündeminde olan biyokaçakçılıkla mücadele, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. Biyokaçakçılıkla ilgili yapılan çalışmalarda kamuoyunun bilgilendirilmesi hedeflenirken, Türkiye’den yurt dışına kaçırılan türler arasında yılan, hamamböceği, kelebek ve örümcek türleri başı çekiyor. Orkide gibi yumrulu ve soğanlı bitkilerle yabani buğday türleri ise en çok kaçırılan bitkiler arasında. Türkiye’den en çok Hollanda, Japonya, Rusya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre gibi ülkelere bitki ve canlı türleri kaçırılırken biyokaçakçılığın oldukça önemli bir stratejik gen kaybına neden olduğu belirtiliyor.

Likya Orkidesi Fotoğrafı: İsmail Gökhan Deniz