Bilim ve Aydınlanma Akademisi'nden 'şarbon' ve 'aşı karşıtlığı' raporları

Bilim ve Aydınlanma Akademisi (BAA) bünyesinde faaliyet gösteren Toplum Sağlığını Geliştirme ve Koruma Bilim Alanı, son günlerde artış gösteren şarbon vakaları ile ülkemizde ve dünyada son yıllarda etkinliğini artıran aşı karşıtı harekete dair iki rapor yayımladı.

Haber Merkezi

Bilim ve Aydınlanma Akademisi (BAA) toplum sağlığını yakından ilgilendiren iki başlıkta yeni raporlar yayımladı.

BAA bünyesinde faaliyet gösteren Toplum Sağlığını Geliştirme ve Koruma Bilim Alanı, şarbon vakaları ile ülkemizde ve dünyada son yıllarda etkinliğini artıran aşı karşıtı harekete dair iki rapor hazırladı. 

'TÜRKİYE'DE ŞARBON: NE İLK NE DE SON OLACAKTIR!' BAŞLIKLI RAPOR

"Türkiye'de Şarbon: Ne ilk ne de son olacaktır!" başlıklı raporda, Ağustos ayı sonu itibariyle görülen şarbon vakaları ele alınıyor.

Raporun ilk kısmında çiftlik hayvanları ve insanlarda şarbon hastalığının bulaşma yolları, hastalığın formları, Türkiye'deki yaygınlığı ve mücadele yöntemlerine yer veriliyor. İkinci bölümde ise şarbon vakalarındaki artışın nedenleri sıralanıyor. Bu kapsamda yurtiçi hayvancılık faaliyetlerindeki yetersiz denetim, kontrolsüz  canlı hayvan ve et ithalatı ve kurumlar arası işbirliğindeki zaaflar değerlendiriliyor.

Raporda Bilim ve Aydınlanma Akademisi'nin yaklaşımı "Bilim ve Aydınlanma Akademisi, yaşanmakta olan skandalın temelinde yatan sebebin, halk sağlığının en önemli unsuru olan beslenmenin, devletin üretici ve denetçi olarak el çekmesiyle sahanın özel sektörün kâr hırsına teslim edilmiş olması olduğunu saptamaktadır" ifadeleriyle belirtiliyor. 

Raporun sonuç bölümünde şarbon benzeri, hayvanlardan insanlara bulaşan ve ortadan kaldırılması güç olan hastalıklarla mücadelede; sağlığı geliştirme ve korumaya dayalı birinci basamak sağlık hizmetlerinin planlanması ve kamusal bir hak olarak sunulması, hayvancılığın kamulaştırılması, yaygın ve etkili kamusal veteriner hekimlik hizmetinin örgütlenmesi ve hayvancılığın yeterli hale getirilmesi gibi başlıklarda merkezi planlamanın önemine vurgu yapılıyor.

"Türkiye'de Şarbon: Ne ilk ne de son olacaktır!" başlıklı rapora buradan ulaşılabilir. 

'AŞI KARŞITI 'BİLİMSEL' ÇALIŞMALAR: AŞI KARŞITLIĞINDA ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ İHLALLERİNİN ROLÜ' BAŞLIKLI RAPOR

BAA Toplum Sağlığını Geliştirme ve Koruma Bilim Alanı'nın yayımladığı diğer rapor ise "Aşı Karşıtı 'Bilimsel' Çalışmalar: Aşı karşıtlığında araştırma ve yayın etiği ihlallerinin rolü" başlığını taşıyor.

Son yıllarda çok tartışmalı bir başlık olan aşı karşıtlığı ülkemizde aşılanma oranlarının düşmesiyle ve Avrupa'da görülen kızamık salgınlarıyla gündeme gelmişti. Yayımlanan rapor, aşı karşıtı hareketin farklı bir yönünü ele alıyor. Uluslararası bilim camiasındaki etik dışı araştırma faaliyetleri ve çarpıtılmış sonuçlara yer veren makaleler ile aşı karşıtlarının nasıl desteklendiği birkaç araştırmacı örneği üzerinden anlatılıyor. Bu "bilim insanlarının" ortak özellikleri araştırmalarındaki hatalı tasarımlar, çarpıtılmış sonuçlarla hazırlanmış ve bir kısmı bilimsel dergilerden geri çekilmiş makaleler ve aşı karşıtı vakıflardan alınan maddi destekler.

"Aşı Karşıtı 'Bilimsel' Çalışmalar: Aşı karşıtlığında araştırma ve yayın etiği ihlallerinin rolü" başlıklı rapora buradan ulaşılabilir.