Berkin 3 yıl önce bugün vuruldu: 'Anne olmayan kadın eksiktir' diyorsun, sen eksik bıraktın beni!

3 yıl önce bugün polisin attığı gaz kapsülüyle vurulan Berkin, vurulduğu yerde ailesi tarafından anıldı. Anmaya anne Gülsüm Elvan'ın ve Sami Elvan'ın Erdoğan'a yönelik sözleri damgasını vurdu.

Serdar Nazım Yüce

14 yaşındaki Berkin Elvan, 3 yıl önce bugün evinden ekmek almak için çıkmıştı. Haziran Direnişi'nin tüm ülkeye dalga dalga yayıldığı, AKP'ninse elinde bulundurduğu her araçla ülkenin boyun eğmeyen milyonlarına saldırdığı, isyanı bastırmaya çalıştığı günlerdi. Berkin, 16 Haziran günü, evinin bulunduğu Okmeydanı'ndaki Gaziler Sokak'ta, öncesinde ve sonrasında onlarca kişiyi yaralayıp sakat bırakacak gaz bombası kapsülünün hedefi oldu. Başından ağır yaralanan Berkin, 269 gün boyunca yaşam mücadelesi verdi, 15 yaşındayken 16 kilo olarak hayatını kaybetti. Berkin bu süreçte Haziran Direnişi'nin simgesi haline geldi.

3 yıl sonra bugün Berkin, polisin attığı gaz kapsülüyle vurulup düştüğü yerde anıldı. Elvan ailesinin Gaziler Sokak'ta düzenlediği anmayı çok sayıda basın mensubu izledi. Anmada Gezi ailelerinden gelenler de vardı. Anmaya Berkin'in annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan'ın sözleri damga vurdu.

Sami ve Gülsüm Elvan, saat 15:30'da evlerinden çıkarak yakınlarıyla birlikte Berkin'in vurulduğu sokağa yürüdü. Burada baba Sami Elvan, Elvan ailesi olarak yazdıkları açıklamayı Gezi Şehit ve Gazileri Platformu'ndan Volkan Kesanbilici'nin okuyacağını duyurdu. Aile adına açıklamayı okuyan Kesanbilici, "Berkin'in vurulmasının üzerinden 1096 gün, ölümünün üzerinden ise 827 gün geçti. Bu süreçte kamuoyunun tüm dikkatine ve tepkilerine rağmen soruşturmada hiçbir ilerleme sağlanabilmiş değil. Siyasi iktidarın baskısıyla adliye ve emniyetin bu cinayete ilişkin soruşturmayı sürümcemede bıraktığı ve keyfi olarak bilgi paylaşmadıkları ortada" diyerek sözlerine başladı. 

İSİMLER BELİRLENDİ
"Soruşturma aşamasında hiçbir talebimiz yerine getirilmedi" diyen Kesanbilici, "Görüntülerde yer alan isimlerin de emniyet tarafından belirlendiğini ancak emniyetin savcıya iletmediğini hepimiz biliyoruz. Savcının Emniyet Müdürlüğü'nden bu isimleri talep etmesi halinde iddianamenin yazılarak davanın açılacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

YETER ARTIK!

Volkan Kesanbilici şöyle devam etti:

"Berkin davasının yanı sıra, yargı ve polis iş birliğiyle soruşturmanın keyfi olarak yavaşlatıldığı Ahmet Atakan'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada da hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Gözünü kaybeden, kör olan, sakat kalan onlarca arkadaşımızın, evladımızın dosyaları hiçbir ilerleme olmadan adliye raflarında duruyor.

Çocuklar öldürülmesin istiyoruz. Ülkemiz kan gölü olmuş durumda. Yeter artık. İnsanlar Suruç'ta, Ankara'da, İstanbul'da, Diyarbakır'da, Mardin'de katlediliyorlar. Bombalar, kurşunlar adres sormuyor. Ülkemizin her yerinde çocuklar, kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar bebekler katlediliyor. Bu kan, bu gözyaşı dinsin artık. Bombalar, silahlar sussun. Biz evlatlarımızı öldürenlerin, evlatlarımızı yaralayıp sakat bırakanların yargılanmasını istiyoruz. Adil bir yargılama istiyoruz ve sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz." 

'KATİL ERDOĞAN YARGILANACAK'
Kesanbilici basın açıklamasını okuduktan sonra sözü baba Sami Elvan aldı. "Ben biliyorum ki çocuğumun katili Erdoğan'dır. Çocuğumun fermanını yazan onlardır" diye sözlerine başlayan baba Elvan, "14 yaşındaki bir çocuğun siyasi düşüncesi olamaz, 14 yaşındaki bir çocuk terörist olamaz. Hayatını kaybeden 14 yaşındaki bir çocuğun anne babasını miting meydanlarında yuhalatamazsın. 'Emri ben verdim' diyorsan sen yargılanacaksın" dedi. Erdoğan'a "Yargılanacaksın, yargılanmalısın" diye seslenen Sami Elvan, "Sahte belgelerle, sahte diplomalarla ülkeyi yönetiyorsun" şeklinde konuştu.

'YETER, EMMESİNLER KANIMIZI'
Halka "artık uyanın" diye seslenen Sami Elvan, "Dostlarım uyanın. Yeter, artık emmesin bu katiller kanımızı. Bu adam, kandan, kaostan besleniyor. Bizim mücadelemiz Türkiye halklarının mücadelesidir. Bu mücadele sizin çocuklarınızın da mücadelesidir. Umarım siz de bana destek olursunuz. Biz de çocuğumu vuranları da, vur emrini verenleri de hep birlikte yargılarız, bunun hesabını sorarız. Bu ülke bizim ülkemiz, onların değil; bunu asla unutmayın" ifadelerini kullandı.

'SAVCI SUSKUN'
Savcılıkla olan son görüşmesi sorulan Sami Elvan, "Savcı çok iyi biliyor Berkin'in vurulduğunu, vuranların kim olduğunu. Dedim ki, 'E.Y. denilen kişiyi biliyorsunuz, 'bu vurmadı, kolu sarılı olan diğer polis vurdu' diyorsunuz. Onun ismini neden açıklamıyorsunuz?' Emniyet'in açıklamadığını söylüyor. Bana söyleyebildiği şey bu" dedi. "Savcı susuyor" diyen Sami Elvan, "Ama kendi mi susmuş yoksa susturulmuş mu, orasını bilemiyorum" diye konuştu. 

ERDOĞAN'A GÜLSÜM ELVAN'DAN YANIT
Sami Elvan'dan sonra söz alan anne Gülsüm Elvan ise, "Erdoğan geçen gün dedi ki 'Anne olmayan kadın eksiktir'. Evet, ben anne oldum ama beni sen eksik ettin. Çocuğumu bendne kopararak sen eksik bıraktın beni. Hangi kadınlara sesleniyorsun sen? Çocuk doğur, çocuk doğur... Taze kana ihtiyacın var değil mi?" dedi.

"Çocuk bırakmadın, Güneydoğu'da, orada, burada; ülkede çocuk bırakmadın. Yeter artık. Çık git bizim ülkemizden, yeter artık" diye konuşan Gülsüm Elvan, "Biz 'adalet' diyoruz, hangi adalete sesleniyoruz, Erdoğan'la çay toplayan adalete mi? Çay toplama zamanı mı? İnsan gibi işini yap, adaletini sağla. Yoksa in oradan. Oğlumun mücadelesini sonuna kadar vereceğim, hesabını soracağım. O da bana hesabını verecek" ifadelerini kullandı.

Berkin'in anne ve babasının açıklamalarından sonra anma sona erdi.