AKP'li belediye sanatı teftiş ederse... Çocukların 'Haziran Direnişi' ve 'Çocuk istismarı' konulu eserler sansüre uğradı!

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nde, çocukların yaptığı Haziran Direnişi temalı eserler, AKP'den sansür yedi. "Haziran Direnişi", "Kobani" ve "Çocuk istismarı" konulu kimi eserlerde depolara kaldırılırken, kimileri de "sürgün" edildi.

Serdar Nazım Yüce

4'üncü Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali "Uyandırma Servisi: Günaydın" temasıyla düzenlendi. PALETDER Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ortaklığı ile gerçekleşen 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin düzenleyicileri ve sponsorları arasında Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği gibi devlet kurumları da bulunuyordu. AKP'li belediyeciler, yaptıkları teftişte "uygunsuz" ve "zararlı" gördükleri bazı eserleri bianelden kaldırdı ya da sürgün etti. Sansüre uğrayan çalışmaların tamamı çocuklar tarafından yapılmış*.

Bienal, 19 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. Sansür skandalı ise 17 Nisan Pazar günü yapılan bir "ziyaret" ile başladı. Bienal, başlama tarihinden bir gün önce, yani 18 Nisan Pazartesi günü ise 3 kez "teftiş" edildi. Bienali gezen AKP'li Beyoğlu Belediyesi ekipleri, 18 Nisan'da yapılan 3'üncü teftişte, bazı eserleri depoya kaldırarak bazılarınıysa sürgün ederek sansür uyguladı. Sansüre uğrayan eserlerde çocuklar, "Haziran Direnişi", "Evlilik adı altında çocuklara dönük cinsel saldırı", "Kobani" gibi konuları işlemişlerdi. Haziran Direnişi'ni anlatan "kırmızılı kadın"lı, gaz maskeli eserlerin yanısıra "çocuk istismarı" konulu eserlerde AKP'lilerin gazabından kurtulamadı.

Bienal kapsamında sergiler, Beyoğlu'ndaki Antrepo1 ile Beşiktaş Akatlar'daki Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde (MKM) açılmıştı. Bienal boyunca insanların şehrin merkezinde olması nedeniyle daha çok tercih ettiği Antrepo1'deki eserler, söz konusu sansürle birlikte, ulaşımın daha zor olduğu MKM'ye sürgün edildi. Zaten sürgün edilen eserler de uzun süre alıkonuldu, ziyaretçilere açılmadı.

Kobani konulu bir eser de, benzer şekilde bienalden tamamen kaldırıldı. Eser, Kobani'de çocukları konu alan video ve fotoğraflardan oluşuyordu.

Bienalin açılışı 19 Nisan'da yapıldı. 20 Nisan'da, küratör ekip Pasaj, bienalden çekildiğini açıkladı. "Pasaj ekibi ile birlikte küratörlüğünü yaptığımız 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nde çocuk ve gençlerin işlerine uygulanan sansür ve yönetimin kürator ekibinin kararlarını hiçe sayarak hareket etmesi bizi oldukça üzmüş ve endişe içinde bırakmıştır" denilen açıklamada, "Uygulanan bu haksızlıklar karşısında çaresiz bırakılışımız bizi daha da üzmüştür. Bu süreçte mağdur olan tüm çocuklardan, gençlerden, öğretmenlerden ve velilerden Pasaj adına özür dileriz" ifadeleri kullanıldı. 

*Söz konusu sansür, çocuklarda ve anne-babalarında "fişleme" korkusu yarattı. Bunun için eserleri, eserlerin fotoğraflarını ve sanatçıların isimlerini yayınlamamayı tercih ediyoruz.