AKP vakıflarını ihya edecek: Maarif Vakfı Kanunu kabul edildi

Eğitimi gericileştirmenin ve alanın tamamen Birlik, Ensar ve TÜRGEV gibi vakıflara bırakılmasının son adımı olan Maarif Vakfı Kanunu’nun görüşmeleri Meclis’te tamamlandı. Tasarı 30 ret oyuna karşı 243 kabul oyuyla onaylandı

AKP’nin eğitimi tümden Ensar, TÜRGEV ve Birlik gibi vakıflara bırakma projesi olan Maarif Vakfı Kanunu, Meclis’teki oylamada kabul edildi. 243 kabul oyuna karşı 30 ret oyu alan kanuna CHP ve MHP muhalefet şerhi koymuştu. 

 TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan Türkiye Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı, Bakanlığın neredeyse tüm yetkilerini gerici vakıflara devrediyor ve bu vakıflara MEB bütçesinden de para aktarılmasını sağlıyor. Böylece yandaşlıkta sınır tanımayan gerici vakıflar ihya edilecek.

Kanuna göre faaliyetleri yürütebilmek, faaliyetleri organize edebilmek için yurt içi ve yurt dışından nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan vakıf, yurt içi ve yurt dışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek.

Faaliyetleri tek başına, tüzel veya gerçek kişilerle ortaklıkla yapabilecek olan vakıf, gerektiğinde sadece tanıtım amaçlı faaliyetlerde de bulunabilecek.

Türkiye Maarif Vakfı, ihtiyaç halinde faaliyetlerini, özel hukuk tüzel kişiliğine haiz şirketler kurarak veya devralarak gerçekleştirebilecek.

Türkiye Maarif Vakfı tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

Türkiye Maarif Vakfı, kurumlar, veraset ve intikal, damga ve emlak vergileri ile harçlardan muaf olacak.

Türkiye Maarif Vakfı'nın organlarında görev alanlar, Pasaport Kanunu'nun ilgili madde kapsamındaki Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikler nezdindeki müşavirlere tanınan haklardan yararlanacak.

Vakıf, yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve ortak olabilecek.