AKP kimliklerdeki 'din' hanesini çipin içine sakladı: Fişleme gizli sürüyor!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kimlik belgesinden din hanesinin tamamen kaldırılması yönündeki kararı yine uygulanmadı. Yeni kimliklerde "din" hanesi çipe gizlendi. AİHM'den "din hanesinin kaldırılması" kararını çıkartan İzmirli alevi yurttaş Sinan Işık, "AKP fişleme işin görünürden alıp görünmeze koydu" diyerek duruma tepki gösterdi.

Kırıkkale’de dağıtımına önceki ay başlanan yeni kimlik kartlarında "din" hanesi, çip içine yerleştiriliyor. Böylece AİHM'nin kimliklerden "din" hanesinin kaldırılması yönündeki kararı yine uygulanmamış oldu. 

"AKP GİZLİ FİŞLEMEYİ ÇİPİN İÇİNE SAKLIYOR"

Cumhuriyet'ten Yusuf Özkan'ın haberine göre, AİHM’den "din hanesinin kaldırılması" kararını çıkartan alevi kökenli yurttaş Sinan Işık, “Yeni kimlik kartı düzenlemesiyle AİHM kararını boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Görünürden alıp görünmeze koymakla, bu hane kalkmış olmuyor. Oysa AİHM kararı çok net, 'Din hanesi olmamalı’ diyor. AKP ise gizli fişlemeyi sürdürüyor. Bunu da özgürlük getirmiş gibi yansıtıyorlar. 'İsteyen yazdırır, isteyen yazdırmaz ama o hane orada duracak' deniyor. Kartları İzmir’den dağıtmaya başlasalardı gider itirazımı yapar, AİHM’ye de ‘Türkiye Cumhuriyeti sizi kandırmış’ derdim” yorumunu yaptı.

NE OLMUŞTU? 

Sinan Işık’ın başvurusu üzerine AİHM, 2 Şubat 2010 tarihinde verdiği kararda, kimlik kartlarında “din hanesi” bulunmasının insan haklarına ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu vurgulamıştı. AKP’nin bu konuda herhangi bir adım atmaması nedeniyle Işık, bu kez 3 Mayıs 2013’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru hakkını kullandı. Ancak AYM, 6 Kasım 2014’te verdiği kararla, başvuruyu konu yetersizliği nedeniyle reddetti.

Süreç içinde İçişleri Bakanlığı’na bağlı Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Avrupa Konseyi’nin AİHM kararının gereğinin yerine getirilip getirilmediğini sorulması üzerine, “Çipli kimlik uygulaması başlattık. Yenilerinde kesinlikle olmayacak” yanıtı verdi.