AKP, El Bab'da sanayi bölgesi kuruyor

AKP'nin, Suriye'nin El Bab kentinde bir sanayi kenti projesi başlattığı öğrenildi.

Dış Haberler

AKP, Suriye'deki varlığını kalıcılaştırmak için yeni bir adım daha attı. TSK'nin ÖSO gruplarıyla birlikte ele geçirdiği El Bab'da bir sanayi bölgesi projesinin yürürlüğe konulduğu belirtiliyor.

Daha önce Türkiye sınırındaki Cerablus ve Çobanbey'de toplu konut projelerinin gerçekleştirildiği konuşuluyordu.

'FIRAT KALKANI BÖLGESİNDEKİ EN BÜYÜK SANAYİ KOMPLEKSİ'

Al-Monitor'den Khaled al-Khateb'in haberine göre, 10 Şubat'ta El Bab'ın birkaç kilometre kuzeybatısında temelleri atılan, "Birinci Sanayi Kenti" isimli projenin denetleyicileri arasında El Bab yerel meclisi yetkilileriyle birlikte Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'nın yardımcısı Cengiz Ayhan da yer alıyor.

El-Bab yerel meclisinin medya bürosu şefi olan Mahmud el-Neccar, Al-Monitor'e verdiği demeçte, söz konusu projenin Fırat Kalkanı bölgesindeki en büyük sanayi kompleksi olacağını ve 56 hektarı (138 dönüm) aşacağını dile getirdi.

TESİSİN HİSSELERİ SATILACAK

Neccar, proje kapsamında su şebekesi, atıksu arıtma tesisi, trafik polisi, oteller, benzin istasyonları, bir elektrik santralinin tahsis edileceğini, aynı zamanda sanayi bölgesini, Fırat Kalkanı bölgesindeki kent ve kasabalara bağlayan bir ulaşım ağı inşa edileceğini ifade etti.

Bunun yanı sıra, sanayi bölgesi için mimari planların uluslararası standartlara ve şartnamelere uygun olduğunu öne süren Neccar, projenin mühendislik, imalat, gıda ve tekstil işletmelerini içereceğini söyledi. Ayrıca Neccar, bölge sakinlerinin ilk aşamada sanayi kenti içerisindeki 400 kadar tesisten hisse satın alabileceğini söyledi.

PATRONLARA VERGİ YOK, UCUZ İŞGÜCÜ VAR

Öte yandan AKP hükümetinin, Çobanbey sınır kapısından El Bab kentine bir otoyol inşa edeceği bildiriliyor. Yol sayesinde, Fırat Kalkanı alanlarında üretilen malların Türkiye pazarına ihracının kolaylaşacağı düşünülüyor.

Proje neticesinde çok sayıda Türk patronun bu alana yatırım yapması beklenirken, bölgede fabrika kurmak isteyen patronlara vergi uygulanmayacağı ve bol miktarda ucuz işçinin bulunduğu belirtiliyor.

AKP destekli tüccar ve sanayicilerden oluşan proje kurucuları, sanayi bölgesinin "yerli yatırımcılar için bir mıknatıs" olacağına inanıyorlar.